Hrana i piće

Da li je OPASNO po zdravlje pojesti PROKLIJALI krompir?

Koliko je opasno?

Proklijali krompir - Stil.kurir.rs

Često se desi da kupimo krompir, pa ne potrošimo sve odjednom, nego nekoliko komada ostane. Onda krompir proklija, pa s epostavi pitanje može li se jesti.

Krompir sadrži dvije vrste glikoalkaloida, koji su prirodni toksini, zvani solanin i chaconin. Izlaganje svijetlosti uveliko povećava stvaranje hlorofila i glikoalkaloida. Hlorofil je odgovoran za zelenu boju mnogih biljaka i nije otrovan. Međutim, zelenilo hlorofila je marker koji vam može dati do znanja da bi mogao postojati višak glikoalkaloida, piše National Capital Poison Centar, a prenosi N1.

Cijela biljka krompira sadrži glikoalkaloide, ali najveću koncentraciju nalazimo u listovima, cvijetovima, zelenoj kori i klicama. Najniža koncentracija nalazi se u telu krumpira. Toksičnost se povećava fizičkim povredama biljke, niskom temperaturom skladištenja i skladištenjem na jakom svijetlu. Obrada krompira pečenjem, kuhanjem, prženjem i obradom u mikrotalasnoj pećnici ne eliminiše glikoalkaloide. Međutim, uklanjanje kore prije kuvanja može smanjiti sadržaj glikoalkaloida u sirovom krompiru.

I solanin i chaconin uzrokuju toksičnost putem poremećaja ćelija što dovodi do gastrointestinalnih simptoma kao što su povraćanje, bolovi u stomaku i proliv. Neki ljudi takođe mogu osjetiti glavobolju, crvenilo, smetenost i groznicu. Bilo je nekoliko slučajeva smrti od jedenja otrovnog krompira. Početak simptoma obično je u nekoliko sati, ali može biti odložen i do jednog dana.

Većina pacijenata s blagim simptomima može ostati kod kuće. Ako su simptomi ozbiljni i dugotrajni, možda će biti potrebna ljekarska pomoć.

Toksičnost glikoalkaloida iz krompira može se svesti na najmanju moguću mjeru ako kupite krompira koliko vam je potrebno, a ne više, ako ga čuvate na hladnom i suhom mjestu i ako ga ljuštite prije pripreme. Nemojte skladištiti krompir i luk zajedno jer gasovi iz luka mogu ubrzati klijanje krompira. Savjet za izbjegavanje bilo koje vrste bolesti koje se prenose hranom odnosi se na krompir: ako ste u nedoumici, izbacite ga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh