Hrana i piće

Gastro bloger otkrio koliko su namirnice istog proizvođača drugačije u SAD-u i Velikoj Britaniji – ovo je nevjerovatno!

Američke namirnice sadrže puno više štetnih tvari.

M&M - Screenshot

Gastro bloger Vani Hari nedavno je otkrio koliko je velika razlika između namirnica u Americi i Velikoj Britaniji – i to kod onih istog proizvođača. Ovaj 41-godišnjak iz Sjeverne Karoline kojeg prati skoro pola milijuna ljudi na Instagramu kaže da zastupa zdravi način života, pa je tako protivnik raznih konzervansa i dodataka u hrani poput bojila jer su nepotrebni, prenosi Daily Mail.

Da je razlika između, primjerice Twix čokoladice, velika u SAD-u i Velikoj Britaniji otkrio je samo jednim pogledom na popis sastojaka.

Britanska sadrži bijeli šećer, kakao maslac i mlijeko, dok američka sadrži jeftiniju zamjenu za kakao maslac – Poliglicerol poliricinoleat – i umjetne arome.

Osim toga, britanski M&Ms bomboni sadrže bojilo Blue 1, a američki preko njih 10, škrob, kukuruzni sirup i gumu biljke akacije.

Da u pitanju nisu samo namirnice s polica trgovina otkrio je činjenicom da omiljeni restoran brze hrane, Mc Donald’s, u SAD-u koristi hidrogenirano biljno ulje, a u Britaniji ne hidrogenirano.

Još jedan bloger, Corey Ewings iz San Diega objavio je video na TikTok-u i otkrio kako je velika razlika i u popularnoj kupovnoj zobenoj kaši marke Quaker Oats.

U Americi kutija sadrži šećer, red 40 boju, sol, gumu, umjetne boje i maltodekstrin – polisaharid koji se koristi kao aditiv u hrani, dok je britanska verzija puno jednostavnija: zob, sušene maline i prirodne arome. “Ok, jednostavno pitanje: Amerika, što radimo?”, rekao je Corey u videu.

Ljudi su šokirani ovim otkrićem. “Neću više ništa jesti”, glasio je jedan od komentara, piše “Večernji“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh