Hrana i piće

Šta trebate znati o kuhanju s vrhnjem

Vrhnje za kuhanje često koristimo u kuhinji, a mnogim jelima daje bogat i kremast okus. Da bi salate i umaci imali vrhunski okus, ipak je potrebno malo truda i znanja.

Kuhanje s vrhnjem može završiti i frustrirajuće jer često ostanu grudice. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da vaša jela budu kremasta i kompaktnija

Masnije je bolje

Evo odličnog razloga za korištenje punomasnog vrhnja. Ako dodate vrhnje s manjim postotkom masnoće, češće se pretvori u grudice. Zato je preporučljivo staviti vrhnje sa što većim postotkom mliječne masti.

Škrob je dobar

Ako pri kuhanju ipak koristite vrhnje s manjim postotkom masti, ili nemasno, a želite biti sigurni da će vam jelo biti kompaktno – umutite jednu kašičicu kukuruznog ili bijelog brašna u jednu šolju vrhnja prije nego što ga dodate u umak.

Smanjite temperaturu

Visoka temperatura često je glavni krivac zašto jela postanu grudvasta i ne izgledaju lijepo. U mnogim receptima možete pročitati da je dovoljno smanjiti temperaturu prije dodavanja vrhnja, ali to je samo dio procesa. Kada smanjite temperaturu, potrebno je još šerpu maknuti s vatre i pustiti da se ohladi nekoliko minuta. Smanjivanje temperature smanjit će rizik od zgušnjavanja umaka.

Odaberite smjer

Nakon što dodate vrhnje, potrebno je nježno miješati jelo kako se ne bi uništila smjesa i potaknulo odvajanje. Najbolje bi bilo odabrati jedan smjer miješanja, sve dok se smjesa lijepo zgusne,piše Avaz

Sobna temperatura

Kada imate dovoljno vremena, vrhnje izvadite iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temepraturi kako ne bi bilo hladno kada ga budete koristili pri kuhanju. Ako ste u gužvi i nemate vremena, jednostavno u zdjelu stavite vrhnje i odvojite malo vrućeg umaka i pomiješajte (pomaže ako malo ohladite umak prije nego što ga pomiješate s vrhnjem)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh