Bebe i djeca

Šta ukazuje na neplodnost kod žena i muškaraca

Budite svjesni da je za rođenje bebe potrebno dvoje

Ukoliko već neko vrijeme pokušavate da se ostvarite kao roditelji, a ne uspijevate, normalno je da će to početi da vas brine. Međutim, postoje znaci neplodnosti na koje treba obratiti pažnju.

Neplodnost pogađa oba spola
Prvenstveno, uvijek je važno da se konsultujete s ljekarom ako ste zabrinuti zbog neplodnosti. Prije nego što prebrzo donesete zaključke, budite svjesni da je za rođenje bebe potrebno dvoje. Stoga problem ne mora biti s vaše strane, muškarce također pogađa neplodnost.

Znaci neplodnosti kod žena
Izostanci menstruacije – Jedan od najčešćih znakova da ne možete da ostanete trudni jesu izostanci menstruacije, tačnije problemi s ovulacijom. Ako nemate menstruaciju nekoliko mjeseci, to vjerovatno znači da nemate ni ovulaciju. Međutim, stres i ishrana također mogu utjecati na menstruaciju.

Hormonske fluktuacije – Ako imate smanjen seksualni nagon, prorjeđuje vam se kosa, pojavljuju se maljavost na licu i problemi s kožom, to može upućivati na hormonsku neravnotežu koja utječe na vašu plodnost. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, konsultujte se s ljekarom.

Neredovne menstruacije – Osim toga da uopće nemate menstruaciju nekoliko mjeseci, nepravilan menstrualni ciklus također može biti znak potencijalnih problema s plodnošću. Ne samo da vam otežava da izračunate ovulaciju već to može biti znak i sindroma policističnih jajnika koji je uobičajen uzrok ženske neplodnosti.

Endometrioza – Uobičajeni znaci endometrioze uključuju teške i bolne menstruacije koji su toliko jaki da vas sprečavaju da normalno živite svoj život. Također, bol tokom odnosa može biti jedan od simptoma. Ako sumnjate na endometriozu, obavezno porazgovarajte s ljekarom.

Simptomi neplodnosti kod muškaraca
Erektilna disfunkcija – Problemi sa održavanjem erekcije mogu biti znak hormonskih problema koji mogu biti uzrokovani muškom neplodnošću.

Bol u testisima – Bilo kakav bol ili otok u testisima može ukazivati na probleme s plodnošću kod muškaraca. Također, ako su testisi mali i čvrsti, to bi mogao biti još jedan razlog za zabrinutost i trebalo bi da posjetite ljekara.

Problemi s ejakulacijom – Nemogućnost ejakulacije će dovesti do problema s plodnošću i to je znak da treba da se obratite ljekaru.

Nizak seksualni nagon – Bilo kakve promjene u libidu muškarca mogu ukazivati na promjene hormona. Ako želite da dobijete bebu, a primijetili ste pad libida, onda bi to mogao biti znak problema s plodnošću.

U svakom slučaju, ne odustajte. Čak i da imate probleme s nekim od ovih simptoma, većina njih je rješiva. U konsultaciji s ljekarom saznat ćete koje su najbolje opcije za vas i kako da postanete roditelji zdrave bebe,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh