Bebe i djeca

Koliko sati djeca treba da spavaju prema uzrastu

Za bebe san je potreban da bi rasle, za djecu i adolescente on je važan za mozak, fizički i emocionalni razvoj.

Beba - Twitter

Svi pedijatri ističu da je spavanje ključno za zdravlje mališana. Ukoliko manje spavaju ili imaju neku vrstu poremećaja to će se odraziti na njihov razvoj i ostaviće ozbiljne zdravstvene posljedice, zato je jako važno da se potrudite da imaju dovoljno sati sna.

Ako se pitate koliko vaše dijete treba da spava i koje je najbolje vrijeme da ide na spavanje, odgovor je jednostavan, sve zavisi od njihovog uzrasta.

Ovo su preporuke pedijatra:

  • 0-3 mjeseca: 14 do 17 sati sna
  • 4-11 mjeseci: 12 do 16 sati sna
  • 1-2 godine: 11 do 14 sati sna
  • 3-5 godina: 10 do 13 sati sna
  • 6-13 godina: 9 do 11 sati sna

Preporučeno vrijeme uključuje dnevni i noćni san. Važno je da znate da su ovo samo preporučene smjernice, postoje djeca koja vole više da spavaju i ona koja imaju manje sati sna.

U svakom slučaju sami ćete da primijetite da li vaše dijete dovoljno spava po tome kako funkcioniše tokom dana.
Kako da odaberete pravo vrijeme za spavanje

Sada kada znate koliko sna je preporučeno za vaše dijete u skladu sa njegovim godinama, lako možete da izračunate i kada je pravo vrijeme da ide u krevet. Najbolji način je da brojite unazad:

Procijenite vrijeme kada dijete treba da ustane (6.30. 7.00 ili 7.30)

Brojite unazad koristeći preporučenu količinu sna koje je potrebna vašem djetetu, prenosi Novosti.

Na primjer, ako vaš sedmogodišnjak treba da ustane u 6.30 ujutru zbog škole, a potrebno mu je deset sati sna, onda je najbolje da na spavanje ide u 19.30 uveče. Samo pazite, ovo nije primjenljivo kod tek rođenih beba koje još nisu uspostavile ritam spavanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh