Bebe i djeca

Autistični dječak postao najmlađa osoba upisana na Oxford: Imao je samo 6 godina kada je njegov tata slučajno shvatio koliko je poseban

Trinaestogodišnji Džošua Bekford boluje od autizma, ali to ga nije sprečilo da sa šest godina postane najmlađa osoba koja je učila na prestižnom Oksfordu.

Džošua Bekford - Screenshot

San mu je da postane neurohirurg, a nedavno se našao i na listi 30 najznačajnijih autističnih ljudi na svijetu.

Kada je imao samo 10 meseci, njegov otac Knoks Danijel shvatio je da njegov sin ima natprosječnu sposobnost učenja dok ga je držao na krilu sjedeći za kompjuterom.

Shvatio sam da ga zanima tastatura. Rekao sam mu koje je koje slovo i primijetio da ih pamti i da razumije o čemu govorim. Kad bih mu rekao da pokaže određeno slovo, on bi to i uradio“, ispričao je Danijel.

Sa tri godine je znao da piše i tečno je govorio japanski.

Otac je odlučio da mu postavi izazov 2011. godine, pa se javio univerzitetu na Oksfordu s molbom da ga prime na program učenja filozofije za talentovane klince stare između 8 i 12 godina. Primili su ga iako je bio mlađi od toga, pa je tako sa šest godina postao najmlađa osoba koja je upisana na Oksford, piše “Kurir“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh