Energija

Njemačka razmišlja o razvoju fuzijske elektrane, kao zamjena nuklearkama?

Njemačka prepoznaje potrebu za obnovljivom energijom.

financa.ba

Stoga je pokrenut ambiciozan plan pod imenom Fusion 2040. Istraživanje na putu do fuzijske elektrane. Cilj ovog plana je financirati i razviti tehnologiju potrebnu za izgradnju prve nacionalne fuzijske elektrane do 2040. godine.

Njemačka ima ambiciozne ciljeve kada je riječ o zelenoj energiji i ekološkim izazovima. Kako nuklearne elektrane nisu više dozvoljene u zemlji, traže se nova rješenja. Fuzijska energija, koja imitira procese koji se odvijaju u srcu Sunca, nudi mogućnost proizvodnje ogromnih količina energije spajanjem atomskih jezgara. Ovo je proces suprotan procesu koji koriste današnje nuklearne elektrane bazirane na fisiji.

Inicijativa je podržana institucionalnim financiranjem. Ima za cilj da do ranih 2030-ih unapredi tehnologije, komponente i materijale neophodne za funkcioniranje fuzijske elektrane. Nakon toga bi moglo doći do dizajniranja i daljeg razvoja, objašnjeno je i na World Nuclear News, prenesi Energetski portal.

Fuzijska energija suprotna je fisiji koja prevladava u nuklearnim tehnologijama. Dok fisija uključuje cijepanje teških atomskih jezgara, poput uranija, što proizvodi opasni radioaktivni otpad, fuzija spaja laka atomska jezgra, proizvodeći energiju sa minimalnim radioaktivnim otpadom i bez rizika od nuklearnog topljenja, zbog čega je sigurnija.

Njemačka se prije 13 godina obvezala na postepeno ukidanje nuklearne energije bazirane na fisiji. S obzirom na ovu odluku, prelazak na fuzijsku energiju predstavlja logičan korak u potrazi za održivim rješenjima u energetici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh