BIZnews

Zapošljavanje i rast plata usporili u SAD

Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca, jer su i zapošljavanje i rast plata usporili više nego što su ekonomisti očekivali u aprilu.

No image - Haber.ba

Američka ekonomija dodala je 175.000 novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti porasla je na 3,9 odsto prošlog mjeseca, pokazali su novi podaci Kancelarije za statistiku rada.

Ekonomisti sa Wall Streeta očekivali su da će se platni spisak nepoljoprivrednih radnika povećati za 240.000, a da će stopa nezaposlenosti ostati na 3,8 odsto, prema podacima Bloomberga, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Plate su takođe porasle manje od predviđanja, sa prosječnom platom po satu koja je porasla 0,2 odsto u odnosu na prošli mjesec i 3,9 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ekonomisti su očekivali mjesečni rast od 0,3 odsto u aprilu i rast od četiri odsto u odnosu na prošlu godinu.

Izveštaj je takođe pokazao da je rast broja radnih mjesta u februaru revidiran prema dole – na povećanje od 236.000 radnih mjesta u nepoljoprivrednom sektoru u odnosu na prethodno prijavljenih 270.000, dok je izvještaj za mart revidiran na povećanje broja radnih mjesta od 315.000 u odnosu na prvobitno prijavljenih 303.000.

Uoči izvještaja, ekonomisti su reviziju označili kao važnu za posmatranje, budući da je prošle godine prosječni mjesečni dobitak na platnom spisku smanjen za 13.000 radnih mjesta.

Izvještaj o zapošljavanju u aprilu takođe je pokazao da je dužina prosječne radne sedmice prošlog mjeseca pala na 34,3 sa 34,4 sati. Stopa nedovoljne zaposlenosti, koja uključuje nezaposlene i one marginalno vezane uz radnu snagu, porasla je na 7,4 odsto.

Po djelatnostima, mali dobici na tržištu rada zabilježeni ove godine nastavljeni su, pri čemu je zaposlenost u zdravstvu i socijalnoj pomoći porasla za ukupno 87.000, što čini gotovo tačno polovinu ukupnog rasta zaposlenosti van poljoprivrede, piše Biznis.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh