BIZnews

Pad cijene gnojiva se očekuje u aprilu?

U Evropi su uvozne cijene amonijevog nitrata i kalcijevog amonijevog nitrata pod velikim pritiskom.

Depositphotos/MikeMareen

Na svjetskom tržištu ove su sedmice pale cijene uree, posebno za datume u aprilu.

Terminske cijene uree pale su na ispod 370 USD po toni, što je novi dvomjesečni najniži nivo. Razlog je niža cijena prirodnog plina, navodi Trading Economics. Veliko globalno snabdijevanje ovim energentom, potaknuto blagom zimom, omogućilo je proizvođačima da povećaju proizvodnju.

Nesigurnost na tržištu

Ističu da pritom indijska vlada aktivno zagovara smanjenje ovisnosti poljoprivrednika o hemijskim gnojivima, zbog zabrinutosti za plodnost tla i ljudsko zdravlje. Uvoz u toj zemlji se smanjio za 21% u 2023. godini.

Stalni napadi pobunjenika u Crvenom moru doprinose trajnim nesigurnostima u trgovini, što predstavlja izazov za globalnu trgovinu.

Cijena ove vrste gnojiva u izvoznim lukama na Bliskom istoku je za aprilski ugovor još niža, 322 USD po toni. Slična je situacija i u Egiptu, gdje urea za mart košta 365 USD/t, a za april samo 325 USD, piše Agrarheute. Budući da je proljetna gnojidba na sjevernoj hemisferi zapravo već završena potražnja i poljoprivrednika i trgovaca očito slabi.

Rusi imaju problem sa zalihama

U Evropi su uvozne cijene amonijevog nitrata (AN) i kalcijevog amonijevog nitrata (KAN) također pod velikim pritiskom. Potencijalni kupci radije čekaju vidjeti koliko će pad za ureu povući i druga azotna gnojiva.

Ruski proizvođači AN-a očito imaju sve veći problem sa zalihama, jer Evropa i Brazil ne kupuje gotovo nikakvu robu, kažu analitičari.

Cijene fosfornog gnojiva također padaju nakon što je Kina, najveći svjetski izvoznik dijamonijevog fosfata (DAP), nastavila s izvozom, izvještavaju trgovci. I za DAP su nedavno pale u SAD-u, što znači da se uskoro može očekivati ​​sličan trend u Evropi.

Stanje u Njemačkoj

Globalne korekcije cijena u Njemačkoj se očekuju u aprilu, što će vjerovatno dovesti do smanjenja za azotna i fosforna. U Francuskoj navodno već padaju.

Krajem marta spot (fizičke) tržišne cijene uree u njemačkim uvoznim lukama bile su nešto ispod 460 eura po toni, što je jednako visoko kao na početku mjeseca i gotovo 20 eura više nego u februaru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh