BIZnews

Cijene plina u Evropi najniže u više od dvije godine

Cijene prirodnog plina u Evropi stabilizirale su se na najnižoj razini u više od dvije godine zahvaljujući obilnoj opskrbi i blagoj zimi.

Plinovi - Dnevnik

U utorak prijepodne megavatsat plina s rokom isporuke od mjesec dana stajao je na referentnoj nizozemskoj digitalnoj platformi 29,7 eura. U ponedjeljak spustio se prvi puta od početka 2022. godine ispod razine od 30 eura.

Analitičari ističu relativno obilnu opskrbu ukapljenim prirodnim plinom iz uvoza i puna skladišta zahvaljujući blagoj zimi. U Njemačkoj bila su u subotu popunjena 83,80 posto.

Početkom prošle godine cijena mu je bila oko 79 eura po megavatsatu da bi u listopadu nakratko prekoračila 57 eura budući da je sukob u palestinskom Pojasu Gaze potaknuo zabrinutost za opskrbu. Otada bilježi silazni trend.

U avgustu 2022. dosegnula je 277 eura zbog smanjene opskrbe plinovodima iz Rusije. U međuvremenu Norveška je postala glavni opskrbljivač Evrope plinom, piše biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh