BIZnews

Prihodi od indirektnih poreza veći za 588 mil KM nego lani

Prihodi za deset mjeseci ove godine iznosili su 8,8 milijardi KM, što je 7,15 posto više nego lani.

Novac - BHRT

Prihodi Bosne i Hercegovine od indirektnih poreza za deset mjeseci ove godine iznosili su 8,8 milijardi KM, što je za 588 miliona ili 7,15 posto više u odnosu na isti period prošle godine kada su iznosili 8,2 milijarde KM, saopćili su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Nakon što je u deset mjeseci 2023. privredi vraćeno 1,7 milijardi KM PDV-a, neto prikupljeni prihodi, koji su raspodijeljeni korisnicima (državi, entitetima i Distriktu Brčkom) u periodu januar – oktobar 2023., iznosili su 7,8 milijardi KM.

Za finansiranje državnih institucija u periodu januar – oktobar 2023. raspoređeno je 849 miliona KM. Federaciji Bosne i Hercegovine raspoređen je iznos od 3,8 milijardi KM, Republici Srpskoj 2,9 milijardi KM i Distriktu Brčko 212 miliona KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), FBiH je dobila dodatnih 186 miliona KM, RS 123 miliona KM i Distrikt Brčko 6,3 miliona KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM, saopćili su iz UIO BiH, piše indikator.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh