BIZnews

Prijedor: Očekuje se dobar prinos kukuruza

Na području prijedorske regije žetva silažnog kukuruza obavljena je na oko 80 odsto zasijanih parcela, berba kukuruza je na početku, a proizvođači mogu da očekuju dobar prinos.

Kukuruz - biznis.ba

Viši stručni saradnik u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Duško Komnenović rekao je Srni da je prinos silažne mase dobar.

“Kancelarija Resora imala je ogled u Komnenovcu u Kozarskoj Dubici gdje je bilo zasijano 20 hibrida silažnog kukuruza. Prinos je oko 33 tone po hektaru, čak i do 50 tona po hektaru silažne mase”, rekao je Komnenović.

On je naveo da je berba kukuruza na početku, te da će prinosi biti poznati kasnije, ali, kako kaže, očekuje se dobar prinos.

Prema njegovim riječima, na parcelama gdje je bilo oštećenja od nevremena u junu i julu, procijenjena je šteta od oko 20 odsto.

“Žetva soje je u toku. Resor je imao ogled u Drakseniću, a prinos je pet tona po hektaru”, rekao je Komnenović i dodao da je zasad Resora bio na plodnom zemljištu i da je primijenjena puna agrotehnika, ali da generalno proizvođači mogu da budu zadovolji prinosom soje.

Na području prijedorske regije, strana žita zastupljena su na 6.450 hektara, od čega je pšenicom bilo zasijano 3.000 hektara.

Kukuruz je zasijan na 15.000 hektara i soja na 550 hektara.

Komnenović je rekao da do kraja septembra poljoprivredni proizvođači podnose zahtjeve za podršku stočarskoj proizvodnji i zahtjeve za isplatu sredstava za kapitalne investicije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh