BIZnews

Inflacija u SAD-u ubrzala u augustu

Inflacija u SAD-u ubrzala je u augustu…

Ilustracija - Poslovni.hr

Inflacija u SAD-u ubrzala je u augustu, pokazalo je danas izvješće ministarstva rada, uz oštar rast cijena benzina na mjesečnoj razini. Godišnja stopa inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu porasla je u augustu na 3.7 posto, s 3.2 posto u julu, pokazuje izvješće ministarstva.

Kad se isključe cijene hrane i energije, spustila se s 4.7 na 4.3 posto. Na mjesečnoj razini potrošačke cijene u SAD-u porasle su za 0.6 posto, trostruko snažnije nego u julu i junu.

Najsnažnije su na godišnjoj razini poskupjele usluge transporta, za 10.3 posto, nakon 9-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu. Osiguranje vozila poskupjelo je za 19.1 posto, još više nego u julu.

Stanovanje je i u augustu znatno podiglo troškove života, poskupjevši za 7.3 posto, tek nešto blaže nego u julu. Cijene hrane bile su više za 3 posto, nakon 3.6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

Pad cijena benzina naglo je pak usporio, na samo 3.3 posto. U julu bio je gotovo 20 posto jeftiniji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Još veću promjenu pokazuje mjesečna usporedba, uz poskupljenje benzina u augustu za čak 10.6 posto. U srpnju, cijene su mu gotovo stagnirale.

Energija je tako na godišnjoj razini pojeftinila za 3.6 posto, višestruko blaže nego u julu. Struja je poskupjela za 2.1 posto dok je plin pojeftinio za 16.5 posto u odnosu na prošlogodišnji august, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh