BIZnews

Hercegovina sva u kršu, a BiH uvozi milione maraka kamena

U prvih šest mjeseci 2023. godine Bosna i Hercegovina je ostvarila ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene od 22 milijarde 770 miliona.

Hercegovina sva u kršu, a BiH uvozi milione maraka kamena - vijesti.ba

To je manje za 1,96 posto u odnosu na isti period prošle godine. Na uvoz se odnosi 13 milijardi 862 miliona, manje za 0,58 posto. Na izvoz osam milijardi 908 miliona, manje za četiri posto u odnosu na isti period prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 64,3 posto, a bilježi se negativan saldo od četiri milijarde i 953 miliona KM. U odnosu na uporedni period prošle godine obim je smanjen za 454 miliona, od toga je uvoz smanjen za 80 miliona, a izvoz smanjen za 374 miliona KM. Sada se bilježi pad pokrivenosti uvoza izvozom za nekih 74 posto.

Posmatrajući po entitetima, FBiH je ostvarila uvoz od 9 milijardi i 800 miliona, a izvoz od 5 milijardi 929 miliona. RS je ostvarila uvoz od 3 milijarde 550 miliona KM, a izvoz 2 milijarde i 780 miliona.

Interesantan podatak iz analize vanjskotrgovinske razmjene za prvih šest mjeseci ove godine, a koju je izradila Vanjskotrgovinska komora BiH. Naime, vidljivo je kako je u BiH uvezeno kamena, vapna, cementa, betona i keramike u vrijednosti od 340 miliona maraka.

Takav iznos dodatno dobiva na snazi kada se usporedi s geografskim karakteristikama BiH, odnosno brdsko-planinskim reljefom koji je u većoj mjeri sastavljen od krša, pogotovo u Hercegovini, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh