BIZnews

Cijene nafte porasle nakon dvije sedmice

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle, zahvaljujući nadi trgovaca u jačanje kineske potražnje, no rast cijena je ograničen zbog usporavanja rasta zapadnih ekonomija, što će oslabiti potražnju za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2.4 posto, na 76.60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2.3 posto, na 71.78 dolara, javlja Hina.

Rast cijena nakon dvije sedmice pada ponajviše se zahvaljuje podacima o rastu prerade u kineskim rafinerijama u maju, pa se trgovci nadaju da će kineska potražnja ojačati u drugoj polovini godine. Podršku cijenama pruža i smanjenje proizvodnje.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici u maju su smanjili proizvodnju, a Saudijska Arabija najavila je da će je u julu smanjiti za dodatnih milion barela dnevno.

Unatoč prošlosedmičnom rastu, cijene nafte u odnosu na početak godine i dalje su u znatnom minusu, oko 10 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh