BIZnews

Novi model vještačke inteligencije precizno identifikuje kancerogene izrasline

Naučnici su osmislili novi model vještačke inteligencije (AI) koji može precizno da identifikuje kancer, što bi moglo da ubrza dijagnozu bolesti i liječenje pacijenata.

Vještačka inteligencija - Nezavisne.com

Model, koji su osmislili stručnjaci iz fondacije Royal Marsden NHS, Instituta za istraživanje raka u Londonu i Imperial koledža, može da identifikuje da li su abnormalne izrasline na snimku CT skenera kancerogene.

Kako se navodi, algoritam je efikasniji od trenutnih metoda.

“U budućnosti se nadamo da će to dovesti do ranog otkrivanja i potencijalno učiniti liječenje raka uspješnijim tako što će istaći visokorizične pacijente“, rekao je Bendžamin Hanter iz fondacije Royal Marsden.

On je naveo da početni rezultati pokazuju da novi AI model identifikuje kancerogene čvoriće na plućima, kao i da je u planu testiranje tehnologije na pacijentima sa velikim plućnim čvorovima.

Istraživački tim je istakao da je studija još uvijek u ranoj fazi i da će biti potrebno više testiranja prije nego što novi AI model bude mogao da se uvede u zdravstvene sisteme.

Međutim, kako navode, njegove potencijalne koristi su jasne.

“Kroz ovaj rad, nadamo se da ćemo pomjeriti granice kako bismo ubrzali proces otkrivanja bolesti, koristeći inovativne tehnologije kao što je vještačka inteligencija”, rekao je Ričard Li koji je učestvovao u istraživanju.

Rak je vodeći uzrok smrti širom svijeta, a od te bolesti na godišnjem nivou umire oko 10 miliona ljudi, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

U mnogim slučajevima, međutim, bolest je moguće izlječiti ukoliko se rano otkrije i brzo liječi, piše Tanjug.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh