BIZnews

Zašto se u Federaciji BiH ne ukida mjera neposredne kontrole cijena?

Udruženje poslodavaca Federacije BiH je uputilo dopis federalnom ministru trgovine Zlatanu Vujanoviću u kojem se traži da se Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena stavi van snage.

Kasirka - Indikator.ba

Naime, na području Federacije BiH ukinuto je stanje prirodne nesreće, a odluka je donesena u vrijeme proglašenja stanja nesreće zbog pojave koronavirusa na području Federacije BiH. Donošenje odluke bila je jedna od mjera za sprečavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pojavom koronavirusa. S obzirom na to da je prestalo stanje nesreće, a ujedno i uvjeti za propisivanje mjera kontrole cijena, neophodno je da se odluka stavi van snage, navode poslodavci.

U većini zemalja u regionu odluke o mjerama za kontrolu cijena prestale su važiti, a u zemljama u kojima nije prestalo njihovo važenje preduzete su potrebne aktivnosti za ukidanje odluka.

Također, i u Republici Srpskoj je ova odluka stavljena van snage. Postojanje odluke samo u jednom entitetu dovodi do nejednakih tržišnih uslova i velikih gubitaka poslovnim subjektima koji posluju na području Federacije BiH i Republike Srpske, navodi se u dopisu Udruženja poslodavaca FBiH.

Odluka o neposrednoj kontroli cijena uvedena je 16. marta, a nedugo nakon toga poslodavci su upozoravali da mnogi privredni subjekti posluju na granici održivog s zamrznutim maloprodajnim cijenama usljed porasta cijena sirovina, repromaterijala, žitarica i transporta i tražili su njeno revidiranje.

Naknadno, sredinom aprila, Vlada FBiH utvrdila je odluku koja propisuje utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, prenosi “Indikator“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh