Noviteti

Xiaomi konkurira Tesli: Planira lansiranje SUV modela

Tvrtka koja je prvobitno poznata po svojim pametnim telefonima sada pokazuje veliku prisutnost i na tržištu električnih automobila.

Xiaomi je nedavno iznio podatak o značajnom porastu potražnje za svojim prvijencem na tržištu električnih automobila, modelom SU7. Iako je vozilo službeno lansirano tek krajem ožujka, a isporuke su počele početkom travnja, u razdoblju od malo više od mjesec dana tvrtka je uspjela isporučiti čak 10 tisuća vozila.

Planovi su im dalje ubrzati proizvodnju kako bi do kraja godine dostavili čak 100 tisuća vozila. Ovaj uspjeh izuzetno je impresivan. Posebno uzimajući u obzir činjenicu da se Xiaomi tradicionalno istaknuo kao proizvođač pametnih telefona i drugih potrošačkih elektroničkih uređaja. Te da je relativno nedavno zakoračio na iznimno konkurentno tržište električnih automobila.

I dok možda jesu zadovoljni potražnjom za svojim prvijencem, Xiaomi već gleda prema budućnosti. Pojave na mreži otkrivaju kako tvrtka priprema konkurenciju najpopularnijem modelu e-vozila na svijetu, Teslinom Modelu Y.

Prema informacijama iz izvora bliskih kineskoj tvrtki, Xiaomi je već od 2021. godine, kada je izvršni direktor Lei Jun najavio planove za proširenje na tržište automobila, imao u planu razvoj SUV-a koji će konkurirati Teslinom najpopularnijem modelu.

Unatoč tome, prioritet su stavljeni na SU7, piše Zimo. Sada kada je taj automobil finaliziran i počela je njegova prodaja, fokus se preusmjerava na SUV model.
Iz Xiaomija planiraju lansiranje SUV-a već krajem sljedeće godine ili najkasnije početkom 2026. godine

Važno je napomenuti da se upravo u to vrijeme očekuje dovršetak druge faze Xiaomijeve velike tvornice u Pekingu, čiji godišnji kapacitet iznosi 300 tisuća vozila. Što jasno pokazuje ambicije kineske kompanije na tržištu automobila u narednim godinama.

Kako bi Xiaomijev SUV uspješno konkurirao Teslinom bestselleru, bit će ključno da ima pristupačnu cijenu, iako je još prerano govoriti o konkretim iznosima. Ipak, prema izvorima bliskim kompaniji, Xiaomi već razmatra mogućnost proizvodnje cjenovno povoljnijeg električnog automobila s ciljem osvajanja većeg dijela tržišta.

Još uvijek je prerano govoriti o konkretnim detaljima, poput tipa vozila i specifikacija. Ali postoji spekulacija da će Xiaomijev budući električni automobil biti značajno jeftiniji od njihovog prvog modela.

Početna cijena ovog automobila, kada se preračuna u euro, iznosi oko 28 tisuća eura. Dok bi treći model koji su spomenuli na stranici Cnevpost trebao biti dostupan po cijeni manjoj od 20 tisuća eura, piše financa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh