Noviteti

Tesla navodno odustaje od jeftine verzije EV

​Prema izvještajima “Reutersa”, Tesla je odustala od planova da napravi pristupačan električni automobil.

Kompanija Tesla - federalna.ba

Ilon Mask je rekao u januaru da je “optimističan” da će niskotarifni EV stići u drugoj polovini 2025. godine. Umjesto toga, proizvođač automobila će navodno “sve uložiti” u robotaksije, koje je Mask opisao kao budućnost transporta.

Otkazani projekat EV ulaznog nivoa – često nazivan “Model 2” – navodno je imao šifru “Redwood”. Proizvođač automobila je predvidio nedjeljni obim proizvodnje od 10.000 vozila, a Mask je rekao: “Spavaćemo na liniji prizvodnje” da bi to izveli. Prethodno je tvrdio da Tesla radi na dva nova modela EV-a za očekivanu godišnju prodaju do pet miliona jedinica.

Gotovo dvije decenije, Mask je opisivao svoj dugoročni cilj kao korištenje luksuznih vozila za izgradnju Tesla brenda prije korištenja tih profita za finansiranje budžetskih modela. “Kada neko kupi sportski automobil Tesla Roadster, zapravo pomaže u plaćanju razvoja jeftinog porodičnog automobila”, napisao je Mask u memorandumu. “Tajni master plan Tesla Motors” iz 2006. godine. U narednim godinama često je ponavljao te izjave kupcima i investitorima.

Otkazivanje bi ostavilo Model 3 sedan od 39.000 dolara kao najjeftinije vozilo Tesle. Očekivalo se da će odbačeni budžetski model startovati sa cijenom od oko 25.000 dolara.

Prema izvještajima “Reutersa”, navodima o otkazivanju krajem februara je “prisustvovalo desetine zaposlenih”. Navodno, u internim dokumentima Tesle se nalaze poruke o promjeni kursa. U jednoj od poruka savjetuje se da se osoblje suzdrži od obavještavanja dobavljača “o otkazivanju programa”. Prema drugim informacijama “dobavljači treba da obustave sve dalje aktivnosti vezane za H422/NV91”, što se odnosi na eksterni i interni kodni naziv budžetskog modela.

Mask je objavio na Twitteru: “Reuters ponovo laže” u odgovoru na ovu vijest i nije naveo nikakve detalje.

Potražnja za električnim vozilima je usporena u SAD-u, konkurencija u Kini je žestoka, s brzorastućim BYD-om koji vodi tržište ulaznog nivoa u toj zemlji. Kineski proizvođač automobila naveo je ranije ovog mjeseca da su mu prodaje porasle 13 odsto na godišnjem nivou. U međuvremenu, Tesla je saopštila da su njene isporuke pale osam odsto na godišnjem nivou, dok su pale 20 odsto u odnosu na prethodni kvartal, prenosi “PCpress“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh