Noviteti

Evropski proizvođači pod pritiskom: Tesla opet spušta cijene svojih električnih automobila

Kompanija Tesla je u SAD-u u ponedeljak predstavila Model Y sa pogonom na zadnje točkove po cijeni od samo 43.990 dolara, sa deklarisanim dometom od 420 kilometara.

Kompanija Tesla - federalna.ba

Ovim potezom Tesla baca na koljena čak i konkurenciju sa konvencionalnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kompanija Tesla je lansirala novu verziju Modela Y u SAD koja je 3.750 dolara jeftinija od prethodnog osnovnog modela. Zanimljivo je da je ova novost u ponudi došla samo nekoliko sati nakon što je ovaj proizvođač električnih automobila prijavio “pad” broja isporučenih automobila u trećem kvartalu koji je bio veći od očekivanog. Zbog toga su i dionice Tesle doživjele blagi pad vrijednosti u utorak, navodi Klix.ba.

Sa novim ulaznim modelom i startnom cijenom od 43.990 dolara, te dodatnim popustom od 500 dolara i Federalnim olakšicama od 7.500 dolara nakon kupovine to znači da je moguće ovaj model dobiti za konačnu cijenu od 35.990 dolara. To čini Model Y privlačnim i kupcima koji nisu razmatrali električne modele jer sa tom cijenom je značajno pristupačniji i od brojnih modela ove veličine sa konvencionalnim motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem.

Prethodni osnovni Model Y koji je koštao 47.740 dolara više nije dostupan. Verzije sa dužim dometom i većim performansama sa dva motora za Model Y koštaju od 50.490 dolara i 54.490 dolara.

Tesla već neko vrijeme prodaje Model Y sa zadnjim pogonom u Kini i Evropi, dok je 2021. godine nakratko ponudio RWD Model Y u SAD sa dometom od 390 kilometara, ali je vrlo brzo povukao tu verziju sa tržišta.

Jeftiniji Model Y bi trebalo da poboljša prodaju, ali ujedno najavljuje nastavak pritiska na prodajne cijene i marže što su evropski proizvođači ovog leta itekako osjetili na svim tržištima u EU, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh