Aktuelno

Renault povlači najavu ukidanja benzinaca i hibrida

​Renault će nastaviti s ponudom motora s unutrašnjim sagorijevanjem u sljedećoj deceniji paralelno s električnim vozilima.

Pexels/Ilustracija

Strategiju “dvije noge” otkrio je CEO marke Fabris Kamboliv. Nada se da će pristup omogućiti proizvođaču automobila da reaguje na tržišne trendove nakon usporavanja prodaje električnih vozila.

Za razliku od drugih, Renault je bio relativno oprezan u najavama svojih EV ambicija. Još 2022. izvršni direktor grupe Luka de Meo je predvidio da će se Renaultova evropska linija do kraja decenije sastojati isključivo od električnih vozila, ali je dodao da će to zavisiti od tržišnih uslova. Na širem planu, kompanija je najavila da ne predviđa svijet u kojem će benzinska i hibridna vozila predstavljati manje od 40 odsto tržišta 2040. godine.

Kako piše “Revija HAK”, sada se čini da je Renault revidirao svoje planove. Govoreći za “Automotive News Europe” na sajmu automobila u Ženevi, Kamboliv je izjavio da će marka nastaviti s proizvodnjom benzinaca i hibrida u svakom segmentu. Dakle, 2030. godina više nije granica kad će Renault ukinuti benzince i hibride (a može i dizelaše).

U međuvremenu, novi električni Renault 5 ima listu čekanja sa više od 50.000 imena.

Inače, Renault i kineski proizvođač Geely su u procesu formiranja zajedničkog ulaganja u odnosu 50-50 u kojem će dvije grupe razvijati motore s unutrašnjim sagorijevanjem i hibridne pogone. Partneri će proizvoditi motore za brendove Renaulta i Geelyja, uključujući Volvo, Proton, Nissan, Daciju i Mitsubishi, a mogli bi da ih isporučuju i drugim proizvođačima automobila, prenosi “AutoBlog“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh