Aktuelno

Top 5 najskupljih SUV na svijetu

Svi najveći brendovi imaju bar po jednu liniju suludo skupih SUV vozila sa moćnim motorima i dodatnim komponentama od kojih “zaboli glava”.

Pixabay

Ovo je pet najskupljih SUV-ova na svijetu – za neke marke možda niste ni čuli, a treba i napomenuti da je ovo lista gdje su obuhvaćeni samo novi modeli, dakle izuzeti su oni automobili koji su prodati na aukcijama i slično.

5. Mercedes-Benz G63 AMG 6×6

Ova prethodna generacija G klase dolazi u 6×6 verziji, i teži 3.850 kilograma. Pogoni je 5,5-litarski V8 motor sa 544 KS i 760 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Takođe, dolazi i sa 37-inčnim gumama.

Cijena: 545.000 dolara

4. Mercedes-Maybach G650 Landaulet

Zanimljivog dizajna, ovaj SUV ima zadnji dio krova koji se spušta, za potpun ugođaj tokom vožnje. Pogonski sklop čini 6,0-litarski V12 motor sa 621 KS i 1.000 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a brzina mu je ograničena na 180 km/h.

Napravljena su još neka poboljšanja, a kokpit sadrži rasklapajuće stolove, držače za čaše sa sistemom grijanja i hlađenja, kao i multimedijalni sistem pozadi. Još jedna stvar – ovaj model je ekskluziva jer je ograničen na samo 99 primjeraka.

Cijena: $754.000 dolara

3. Dartz Prombron

Ako mislite da je ovo pomalo bizaran izgled – niste jedini. Dartz Prombron dolazi iz Letonije, a tijelo mu je presvučeno kombinacijom kevlara i titanijuma. Pored toga, sadrži skener zenice oka i otiska prsta, kamere, sirene i elektrifikovane brave.

U “srcu” mu se nalazi 6,0-litarski V12 motor sa neverovatnih 1.500 KS. Iako je možda malo poznata na ovim prostorima, kompanija i dalje radi punom parom, a obećali su da će uskoro napraviti “još ekstremniji SUV”.

Cijena: 1.2 miliona dolara

2. Scarbo Vintage SV Rover

Ovaj automobil inspiraciju za izgled našao je u modelima kao što su Ford Bronco, Land Rover Defender, i H1 Humvee. Njegov V8 motor ima 1.100 KS, a moguć je i električni pogon od 1.000 KS. Motor je uparen sa dvostepenim mjenjačem, a moguće je i upravljanje sa sva četiri točka ako želite maksimalnu kontrolu u teškim terenskim uslovima.

Cijena: 1.5 miliona dolara

1. Karlmann King

Apsolutni pobjednik rubrike – Karlmann King baš i izgleda kao da je najskuplji SUV na svijetu. Inspirisan je automobilom Ford F-550, a telo mu je otporno na metke, baš kao što bi i trebalo da bude na ovakvom “čudovištu”. Može se birati verzija za od četiri do sedam putnika, a unutra su TV, stolovi, čak i aparat za pravljenje kafe.

Što se tiče pogonskog sklopa, tu je 6,8-litarski V10 motor, a brzina mu je ograničena na 140 km/h. Nažalost, čini se da se ovaj model više ne proizvodi, mada je vjerovatno veliki faktor u toj odluci nevjerovatna svota novca koju moraju da plate oni koji bi da ga voze, prenosi b92.

Cijena: 1.9 miliona dolara


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh