Aktuelno

Stop-start sistem može da šteti motoru

Stop-start sistem se nalazi kod većine novijih vozila, a služi da se automobil isključi tokom kratkih pauza (na primjer, kada je crveno na semaforu), i zatim ponovo pokrene kada treba da krenete.

Pexel

Međutim, jedan jutjuber koji se bavi automobilima ne smatra da je ovo nužno dobra ideja.

Skoti Kilmer je američki mehaničar koji je popularan na YouTube platformi zbog svojih savjeta u vezi sa automobilima, i on kaže da stop-start sistem može zapravo da naškodi vašem vozilu.

Prema njegovom objašnjenju, najveći momenat naprezanja svakog motora, ma koliko modernog, jeste kada se pokreće.

“Veći dio trošenja na vašem motoru se dešava kada upalite automobil. Ulje se troši, a kada ugasite auto, nestaje, pa kada ga upalite pumpa mora ponovo da radi. Da li zaista želite da stalno palite i zaustavljate svoj automobil”, upitao je on.

Kilmer je rekao da bi to značilo kraći životni vek za motore, što uglavnom odgovara samo automobilskim kompanijama, a ne vozačima, jer podrazumijeva češće popravke i kupovine.

Srećom, kaže on, postoji dugme koje mnogi automobili imaju na instrument-tabli, a koje obično ima “A off” logo, poput ovog na slici ispod. Ovo dugme (ili slično, što vjerovatno piše u uputstvu za vozilo), isključuje stop-start funkciju.

Možete da koristite ovo dugme ako odlučite da vam ne treba stop-start, mada ćete morati svaki put da ga pritiskate kada uđete u automobil, piše b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh