Aktuelno

Rast prodaje novih automobila u Njemačkoj

U Njemačkoj je u januaru prodato 213,5 hiljada novih automobila, što je 19,1 posto više nego u istom periodu prošle godine, objavila je Savezna kancelarija za motorna vozila KBA.

biznisinfo.ba

Ipak, stručnjaci upozoravaju da je pred njemačkom automobilskom industrijom još godina izazova, piše biznis.info.

Kako je objasnila KBA, januarski skok rezultat je komparativnog učinka s lošim prodajnim rezultatima u januaru prošle godine.

Nešto manje od 22,5 hiljada potpuno električnih automobila novoregistrovano je u januaru, što je druga najniža brojka od istog perioda prošle godine, rekao je Constantin M. Gall iz analitičke kompanije EY za AFP, dodajući da je preokret trenda rasta prodaje tih automobila ove godine vrlo malo vjerovatan, prenosi agencija Mina.

Sektor električnih automobila pretrpio je udarac krajem prošle godine kada je vlada neočekivano objavila ukidanje podsticaja potrošačima za prelazak na električne automobile.

Na taj se korak odlučila nakon što je Ustavni sud presudio da se neiskorišćena sredstva za ublažavanje krize tokom pandemije korona virusa ne smiju preusmjeravati za finansiranje mjera za borbu protiv klimatskih promjena u sklopu zelene tranzicije.

S obzirom na trenutne neizvjesnosti na tržištu električnih automobila, „mnogi kupci novih automobila ponovno će se odlučiti za automobile s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem ili odgoditi odluku o kupovini“, procjenjuje Gal.

Udruženje uvoznika automobila VDIK objavilo je da će, prema njihovim očekivanjima, ove godine u Njemačkoj biti registrovano ukupno oko 2,85 miliona novih automobila, što je ispod nivoa prije pandemije 2019. godine, kada je prodato 3,6 miliona automobila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh