Aktuelno

Nijemci zabranjuju ove gume, provjerite imate li ih na svom automobilu

Od listopada 2024. godine Njemačka uvodi nova pravila u cestovnom prometu, a prema njima u zimskim uvjetima više se neće smjeti voziti s gumama koje imaju samo oznaku M+S

Zimske gume - Nezavisne.com

Riječ je o kratici koja znači ‘blato i snijeg’ od engleskog ‘mud and snow’, a kako tumači njemački autoklub ADAC, oznaka nije bila zakonski zaštićena pa nije bilo posebnih ispitivanja prikladnosti za zimu.

Ove gume već neko vrijeme nisu u prodaji, no i dalje se koriste na velikom broju automobila. Dopušteno je voziti M+S gume sa simbolom vrha planine, no bez njega ćete platiti kaznu, koja varira od 60 eura i jednog kaznenog boda nagore.

ADAC upozorava da u drugim državama za ovaj tip guma vrijede još stroža pravila. Detaljan popis pravila za zimsku opremu pronađite na stranicama HAK-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh