Aktuelno

Drastičan pad cijena polovnih električnih automobila u SAD-u

NAJNOVIJE analize upućuju na drastičan pad cijena električnih rabljenih automobila u SAD-u.

Električna vozila - nezavisne.com

Najnovija studija u režiji iseecars.com ukazuje kako je na tržištu primjetan pad cijena rabljenih vozila, a tu prednjače upravo elektrificirana vozila. Među deset rabljenih modela s najvećim padom cijena u SAD-u nalaze se četiri električna modela i dva hibrida.

Očito je kako je Teslina politika smanjivanja cijena novih automobila utjecala na pad cijena na tržištu rabljenih. Stoga Tesla Model 3 bilježi najveći pad od čak 30.5 posto. I na drugom mjestu je Tesla, i to Model X s padom od 21.3%, dok se treći Teslin model nalazi na četvrtom mjestu s padom cijena od 19 posto. Između se ugurao električni Nissan Leaf s padom od 19.2 posto.

Dalje slijede tri modela iz asortimana Land Rovera. Radi se o skupocjenim modelima koje u Americi baš i ne bije glas pretjerano pouzdanih vozila. Top 10 zaključuju dva hibrida i električni Jaguar.

Studija bazirana na transakcijama više od 1.8 milijuna rabljenih automobila starih do pet godina provedena je u razdoblju od lipnja 2022. do lipnja ove godine. U zaključku studije stoji kako je pad cijena električnih vozila gotovo 30 posto te je primjetno daljnje ubrzavanje pada cijena.

“Prije godinu dana cijene rabljenih električnih vozila bile su u usponu, rasle su brže od prosječnog rabljenog automobila”, rekao je izvršni analitičar iSeeCars Karl Brauer. “Cijene električnih vozila sada padaju gotovo 10 puta brže od prosječnog rabljenog vozila, odražavajući jasan pomak u ponudi i potražnji za električnim vozilima.” U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti hoće li se ovaj trend preliti i na Stari kontinent.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh