Politika

Zvizdić: Opet su neofašisti divljali i uništavali Partizansko groblje u Mostaru

Nije to puko razbijanje kamena, to je zloslutna poruka koja već tri desetljeća živi u glavama naredbodavaca ovoga bezumnog čina, napisao je Zvizdić.

Denis Zvizdić - Fena

Zamjenik predsjednika NiP-a i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić oglasio se na Facebooku nakon što je ponovo oštećeno Partizansko groblje u Mostaru.

Opet su neofašisti divljali i uništavali Partizansko groblje u Mostaru.

Razbijeno je 700 ploča, kamenih svjedoka antifašizma. Nije to puko razbijanje kamena, to je zloslutna poruka koja već tri desetljeća živi u glavama naredbodavaca ovoga bezumnog čina. To je i poruka Evropi, koja je prije samo mjesec dana proslavila Dan pobjede nad fašizmom, da mladi neofašisti i njihovi stari ideološki naredbodavci iz zločinacke tkz. “Herceg-Bosne” ne prihvataju evropske i civilizacijske vrijednosti.

Naš odgovor i naša poruka je da ćemo ponovo obnoviti spomenički kompleks Partizanskog groblja u Mostaru, kako smo to učinili i 2018. godine, da bi buduće generacije znale da je fašizam zlo i da se protiv njega treba boriti svim institucionalnim sredstvima.

A ukoliko najnovija devastacija i dalje ima za cilj realiziranje ideje da se umjesto “Partizanskog groblja” u Mostaru napravi rezidencijalno naselje – to se neće dogoditi jer to nikada nećemo dozvoliti!

Partizansko groblje je jedna od najljepših kockica u mozaiku bosanskohercegovacke baštine, i jedan od najljepših spomenika u Evropi koji materijalizira trajnu zahvalnost onima koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma.

Zbog toga se nadležne institucije, posebno gradonačelnik i predsjednik gradskog Vijeća Mostara, moraju uključiti, iskreno i konkretno (acta, non verba!), i pronaći i vandale i naredbodavce. To vam je i posao, i odgovornost, i obaveza – poručio je Zvizdić, pišu Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh