Svijet

Pence sa Erdoganom u Ankari, traži prekid vatre u Siriji

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Mike Pence susreo se sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) u četvrtak u Ankari u nastojanju da traži od Ankare prekid vatre na sjeveroistoku Sirije. Turski zvaničnici tvrde da će se operacija nastaviti.

Pence sa Erdoganom u Ankari - AP

Pence i američki državni sekretar Mike Pompeo koji se također nalazi u Ankari na sastanku nisu razgovarali sa novinarima prije sastanka, no zvaničnici tvrde, prenosi Reuters: “Pregovori sa terorističkom organizacijom ili odustajanje od operacije koja je u toku nisu na dnevnom redu.”

Nakon ranijeg telefonskog razgovora sa turskim predsjednikom koji je odbacio pozive za primirjem, američki predsjednik Donald Trump je uputio visoke zvaničnike Bijele kuće, uključujući potpredsjednika Pencea, državnog sekretara Mike Pompea i savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O’Briena u Ankaru kako bi kroz vanredne sastanke sa Erdoanom pokušali uvjeriti Tursku da zaustavi ofanzivu.

U isto vrijeme, Trump brani svoju odluku o povlačenju američkih trupa iz tog područja, rekavši da to ‘nije njihova granica’.

“Naša misija da vidimo da li možemo osigurati prestanak vatre, da li možemo ovo ispregovarati”, rekao je Pence novinarima u avionu na putu za Tursku.

Američki predsjednik je dan uoči sastanka izjavio kako vjeruje da će Pence i Erdogan imati ‘uspješan sastanak’ ali je upozorio na sankcije i tarife koje će u suprotnom biti ‘pogubne za tursku ekonomiju.
‘Ne želite biti budala’

Turski, sedam dana dugi napad stvorio je novu humanitarnu krizu u Siriji, sa 160.000 civila u bijegu, sigurnosne prijetnje zbog hiljada boraca takozvane ‘Islamske države’ napuštenih u kurdskim zatvorima i političkom vrtlogu za Trumpa u Americi.

Predstavnički dom američkog Kongresa je dan ranije osudio Trumpovo povlačenje u rezoluciji koja je dobila natpolovičnu većinu od 354 glasa, uključujući 129 glasova republikanaca.

Potez Turske uslijedio je nakon nagle odluke američkog predsjednika za povlačenjem američkih snaga sa sjeveroistoka Sirije, gdje su pružali podršku kurdskim borcima koji se bore protiv takozvane ‘Islamske države’.

Trump je u srijedu ovaj potez nazvao ‘strateški sjajnim’.

U borbi protiv političke štete na domaćem terenu i u mogućem nastojanju, piše Reuters, da pokaže napore američkog predsjednika za zaustavljanjem ofanzive, Bijela kuća je objavila pismo koje je Trump poslao Erdoganu na dan kada je počela turska ofanziva, u kojem, između ostalog, američki predsjednik piše turskom da ‘ne bude budala’.

“Ne želite da budete odgovorni za masakr hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništavanje turske ekonomije – šta bih i uradio (ako bude bilo potrebno)”, napisao je američki predsjednik. “Istorija će o vama suditi blagonaklono ako budete postupali pravedno i humano”, poručio je Tramp turskom predsjedniku, koga je obavijestio i da će se se naknadno čuti telefonom.

Izvor u turskom predsjedništvu rekao je da “predsjednik Erdoan primio pismo, da ga u potpunosti odbacuje i da ga je bacio u kantu za đubre”, piše BBC.

Šta se dešava u Siriji?

Kritičari politike američkog predsjednika smatraju da su dosadašnje sankcije Turskoj, poput povećanja tarifa na čelik, pauze u trgovinskim pregovorima i sankcije ministarstvima odbrane i energetike, bile preblage.

Erdogan je odbacio sankcije ali i poziv za zaustavljanjem ofanzive na Siriju, za koju Turska kaže da će dovesti do stvaranja ‘sigurne zone’ koja se proteže 32 kilometra na sjeveroistok Sirije kako bi se osigurao povratak miliona sirijskih izbjeglica i očistilo područje od kurdskih boraca koje Ankara označava teroristima.

Erdogan je rekao da će Turska okončati svoju operaciju kada se kurdske snage povuku iz ‘sigurne zone’ dodajući kako ‘nijedna sila’ ne može spriječiti operaciju Ankare dok ne postigne svoje ciljeve.

Trump brani svoj potez povlačenja trupa iz Sirije kao dio šireg napora SAD-a da vrati američke vojnike iz ‘beskrajnih ratova’, uprkos tome što su taj potez osudili i članovi njegove vlastite stranke.

Operacija Turske također je omogućila sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu (Bashar al-Assad) da preusmjeri svoje snage na područje koje je, u osmogodišnjem sirijskom ratu, već godinama bilo van njegovog nadzora. Turski napadi su također potaknuli Sirijske demokratske snage (SDF) u kojima se nalazi i kurdski YPG (Jedinica za zaštitu naroda) da sklope sporazum sa Damaskom.

Komandant SDF-a Mazloum Kobani rekao je u srijedu kako se Trump ne protivi sporazumu između kurdskih snaga i Damaska.

Za Tursku, YPG kojeg podržavaju Sjedinjene Države je teroristička organizacija zbog veza za kurdskim militantima koji vrše pobunu unutar Turske, odnosno smatraju ih produžetkom Radničke stranke Kurdistana (PKK) koja od 1980.-ih vodi gerilsku kampanju unutar Turske i koju Ankara, Washington i Evropska unija smatraju za terorističku organizaciju.

Asadov najmoćniji saveznik, Rusija, tursku ofanzivu je nazvala ‘neprihvatljivom’ te da mora biti ograničena u vremenu i obimu.

U rijetkoj kritici turske politike prema Siriji, Moskva je rekla da turske trupe imaju pravo da privremeno uđu najviše 10 kilometara u Siriju, prema sporazumu Ankare i Damaska iz 1998. godine.

U međuvremenu su sirijske trupe, u pratnji ruskih snaga, ušle u Kobani, strateški pogranični grad i potencijalno žarište za širi sukob, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Libanska televizija Al Majadin (al-Mayadeen) saopštila je da su sirijske snage koje podržava Rusija postavile snage u Raki, nekadašnjoj prijestolnici samoproglašenog kalifata takozvane ‘Islamske države’ kojeg su Kurdi, u jeku svoje kampanje uz podršku SAD, preuzeli 2017. godine.

Prema posljednjim informacijama kurdske administracije, piše Reuters, turska ofanziva koja traje posljednjih sedam dana na sjeveroistoku Sirije ubila je 218 civila, uključujući 18 djece. Više od 650 ljudi je ranjeno, piše “RSE“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh