Svaštara

Zašto iskusne domaćice posipaju kuhinjsku so oko kuće: Razlog će vas oduševiti

Kada čujete razlog, uradit ćete isto i to odmah.

Pixabay/Bru-nO


Da li znate kako vam obična kuhinjska so može pomoći u svakodnevnom životu? Evo samo nekoliko primjera nevjerovatnih benefita ove namirnice:

1. So može da spriječi širenje mrava

– Mravi su prisutni na vratima, prozorima i neretko u špajzu. Želite li da ih uklonite, naravno? So je rešenje. Pospite malu količinu soli po područjima gde ulaze mravi. A u domaćinstvu ćete smanjiti nivo vlage.

2. So je odlična kao prirodni materijal za poliranje srebra, bakra i bronze

– Svaki predmet u domaćinstvu zahteva čišćenje. Isto se događa sa ukrasima od bakra ili srebra. Ako su neobrađeni izgubiće svoju boju. Koristite so kako biste izbegli ovaj problem. Efikasna i jednostavna, mešavina soli i jabukovog sirćeta je odlična za ove probleme. Jednostavno zaprljanu površinu obrišite kako bi se očistila prljavština.

3. Prirodno sredstvo za čišćenje kuće i automobilskih prozora

– Pomiješajte dvije kašike soli s mlakom vodom. Očistite prozore ovom mešavinom i eliminišite različite mrlje na njemu. Nakon ovoga vaš prozor će da dobije prirodan izgled, i to na duži period. Takođe, s istom mešavinom možete da očistite automobilska stakla.

4. Blistava sudopera

– Napravite smjesu od soli i tople vode i koristiti je na taj način da je nanesete direktno na sudoperu. Time ćete da smanjite neprijatan miris zahvaljujući soli.

5. Podmladite kožu

– Ako želite da podmladite kožu, to možete da učinite pomoću kupke sa solju. Pomešajte so sa maslinovim ili uljem od lavande. Smjesom se namažite po tijelu, nakon toga pustite da odstoji nekoliko minuta. Isperite smjesu mlakom vodom kako biste uklonili prljavštinu. Vaša koža će da se podmladi zbog soli.

6. Vratite boju svojih zavesa i tepiha

– Ukoliko želite da vam tepisi i zavjese izgledaju kao da su novi – upotrebite so. Naime, napravite mješavinu sa velikom količinom soli. A nakon samo jednog pranja uslijedit će zadivljujući rezultati. Uzmite krpu i ostavite je u koncentrisanoj slanoj vodi. Navedena mješavina može da ukloni čak i mrlje koje deterdženti nisu u stanju da uklone, piše Krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh