Svaštara

Trik za zaustavljanje štucanja koji malo ko zna: Nestat će u nekoliko sekundi!

Ne postoji ništa gore od neočekivane pojave štucanja tijekom poslovnog sastanka ili dok pokušavate zaspati, ali jedna je liječnica podijelila jednostavan trik kako ga zaustaviti za svega nekoliko sekundi. Prema klinici Cleveland, štucanje je ponavljani grč dijafragme koji je uparen sa zvukom “hik” koji dolazi od zatvaranja glasnica.

Štucanje - Blogspot

Dijafragma se nalazi ispod prsnog koša, a mišić ima važnu ulogu u procesu disanja. Iako nije sasvim jasno zašto štucamo, stručnjaci sugeriraju da bi niske razine ugljičnog dioksida u krvi i nadraženi živci mogli igrati ulogu. Klinika Cleveland navodi prebrzo jedenje i pijenje, gazirana pića ili alkohol te stres kao druge čimbenike za blago štucanje, piše Mirror.

Ljude se često potiče da brzo popiju vodu i uzimanje limuna u pokušaju da ublaže simptome, ali akupunkturistica dr. Eileen Li sugerira da točke pritiska djeluju učinkovitije.

Objavljujući na TikToku pod korisničkim imenom @anew.acu, stručnjakinja je objasnila: “Štucanje se događa kada se vaša dijafragma nehotice steže i grči.

Prevodi taj mali dio sile sve do vašeg grla, stvarajući taj ‘hik’ zvuk. Kako bi pomogli dijafragmi, tom malom mišiću za disanje, da se opusti, postoje određene točke koje možete pritisnuti, a koje će se pomaknuti sav taj zrak u sili natrag u dijafragmu da je ponovno postavi i opusti.” prenosi n1

Dr. Eileen je zatim demonstrirala prvi trik, koji uključuje pritiskanje malog udubljenja s unutarnje strane obje obrve malim prstima. “Kada nađete udubljenje, pritišćite ga 30 sekundi i učinite to pet puta svaki put”, objasnila je. Druga točka pritiska nalazi se na vašim rukama.

Liječnica je nastavila: “Dakle, koristit ćemo stranu palca, a vi ćete pronaći mesnati dio palca, prema korijenu palčane kosti. Držite ga oko 30 sekundi i učinite to pet puta na svakoj ruci, kako biste pomogli dijafragmi da se opusti.”

Impresionirani korisnici pohrlili su u odjeljak s komentarima kako bi podijelili svoja mišljenja o korisnim trikovima. Tako je jedan korisnik komentirao: “Probao sam sve osim vode i ovo je jedina stvar koja je djelovala.” Dok je drugi dodao: “Ovi savjeti su tako korisni. Hvala.” Treći je napisao: “Ovo je stvarno uspjelo!”

U rijetkim slučajevima štucanje može trajati dulje i to može biti posljedica zdravstvenog stanja ili lijekova. NHS preporučuje posjet liječniku opće prakse ako vaše štucanje traje dulje od 48 sati, često se vraća ili utječe na vaš život, prenosi Večernji list.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh