Svaštara

ISPIJATE KAFU ODMAH NAKON BUĐENJA? TO I NIJE BAŠ TAKO DOBRA IDEJA, EVO I ZAŠTO

Kafa je kroz stoljeća postala sastavni dio jutarnje rutine mnogih ljudi, s ritualom kuhanja ili uzimanja svježe šoljice koji nudi i romantičan i praktičan početak dana.

Djevojka - Krstarica.com

Međutim, ispijanje kafe odmah nakon buđenja možda i nije tako korisno kao što se čini. Suprotno uvriježenom mišljenju, konzumacija kofeina u ovo vrijeme zapravo može spriječiti njegovu učinkovitost i pridonijeti razvoju tolerancije na supstancu.

Naša tijela prirodno proizvode kortizol, koji se često naziva “hormon stresa”, koji igra ključnu ulogu u našem dnevnom hormonskom ciklusu, poznatom kao cirkadijalni sat. Kortizol nam pomaže da se probudimo ujutro i opustimo noću. Kada su nivoi kortizola visoki, obično nakon buđenja, ispijanje kafe može ometati njegovu proizvodnju, što dovodi do smanjenja hormona i oslanjanja na kofein za budnost.

Štoviše, konzumacija kave kada je razina kortizola povišena može pridonijeti razvoju dugotrajne tolerancije na kofein. To znači da uobičajeni konzumenti kave mogu otkriti da stimulans s vremenom ima manje učinka jer kofein zamjenjuje prirodni poticaj koji daje kortizol umjesto da ga nadopunjuje.

Studije su pokazale da je idealno vrijeme za konzumiranje kafe sredina jutra i sredina poslijepodneva, kada nivo kortizola prirodno opada. U tim razdobljima kafa može pružiti najveću korist bez ometanja unutarnjih mehanizama našeg tijela za održavanje budnosti.

Oni koji se oslanjaju na kafu u borbi protiv jutarnjeg umora možda su nenamjerno promijenili svoj cirkadijalni ritam, čineći ih ovisnima o kofeinu kako bi postigli budnost koju su nekoć prirodno doživljavali.

Ukratko, iako je kava možda mnogima omiljena jutarnja tradicija, važno je uzeti u obzir prirodne ritmove tijela i potencijalni utjecaj konzumacije kofeina na razine kortizola tijekom dana. Usklađujući konzumaciju kave s padom kortizola, pojedinci mogu maksimizirati dobrobiti svog unosa kofeina bez ometanja unutarnjeg sata svog tijela. prenosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh