Svaštara

Djeca koja ranije krenu u školu imaju veći rizik od ADHD sindroma

Upis mališana u osnovnoškolsko obrazovanje izazovno je i za djecu, ali i njihove roditelje. Mnogi roditelji razmatraju opciju da svoju djecu pošalju ranije u školu, ali ta opcija prema riječima stručnjaka nije najbolja.

Učionica - vijesti.ba

Prema istraživanju djeca koja se upišu prijevremeno u školu imaju 30 posto veće šanse da će dobiti ADHD dijagnozu u usporedbi sa svojim starijim vršnjacima.

Rezultati ukazuju na mogućnost da mlađa djeca imaju preveliku dijagnozu ADHD-a, jer se stručnjaci vode standardima ponašanja prema kojima djeca nisu razvojno spremna.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), procenat djece kojoj je dijagnosticirana ADHD u nekom trenutku života porastao je za gotovo 38 posto između 2003. i 2016. godine.

Roditelji trebali učiniti sve što mogu kako bi pomogli svojoj djeci da prebrode situaciju kao najmlađe dijete u svom razredu, što sa sobom nosi brojne nedostatke. Stručnjaci predlažu roditeljima da zadrže svoje djecu godinu dana duže, tako da mogu biti najstariji u razredu, a ne najmlađi.

Istraživači još uvijek rade na otkrivanju koji su geni uključeni u ADHD, između 25 i 44 gena već je identificirano kao da mogu stvoriti simptome ADHD-a.

Kada je riječ o dijagnozi, objasnila je da djeca jednostavno moraju pokazati određeni broj simptoma većinu vremena i u više okruženja, a ti simptomi moraju im smetati. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh