Svaštara

UVIJEK U NEDOUMICI DA LI STE ISKLJUČILI PEGLU? UZ OVAJ TRIK NATJERAJTE VAŠ MOZAK DA TO ZAPAMTI

Često nam se događa da zaboravimo obaviti ove rutinske radnje, ali postoji jednostavan način da “prevarimo” mozak i učinimo ove aktivnosti nezaboravnim.

Pegla Dnevno.hr

Stručnjak za neurokognitivnu psihologiju Siri-Marija Kamp sa Univerziteta u Triru dijeli koristan trik koji se zasniva na promjeni rutine. Kada obavljate uobičajene radnje, poput isključivanja šporeta ili zaključavanja vrata, mozak ne obraća posebnu pažnju jer su ove radnje dio svakodnevnih rutina.

Ključ je u tome da “prevarite” mozak, čineći rutinske radnje neuobičajenim. Na primjer, možete pjevati pjesmu svaki put kada zatvorite vrata ili poskočiti kada isključite peglu.

Ova promjena u ponašanju aktiviraće mozak i natjerati ga da zabilježi trenutak, čineći ga izuzetnim u sjećanju. Na taj način, ove rutinske radnje postaju nezaboravne, čime se eliminira zaboravnost i omogućava vam da napustite kuću sa sigurnošću da ste obavili sve neophodne korake. prenosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh