Svaštara

Naučnici došli do zastrašujućeg otkrića o plastičnim bocama: Pogledajte šta rade vašem organizmu

U ovoj inovativnoj studiji, istraživači su otkrili zapanjujuće podatke o količini nanočestica plastike u flaširanoj vodi koja je dostupna u trgovinama.

Flaširana voda - Blogspot.com

Prema istraživanju, flaširana voda može sadržavati između 10 i 100 puta više ovih mikroskopskih čestica nego što se prije pretpostavljalo. Ove nanočestice plastike toliko su male da ih nije moguće uočiti golim okom, a stručnjaci upozoravaju na njihovu potencijalnu opasnost jer mogu prodirati kroz tkiva probavnog trakta ili pluća, dospijevajući u krvotok i distribuirajući štetne sintetičke kemikalije po cijelom tijelu, uključujući stanice.

Ispitivanje je otkrilo da jedna litra flaširane vode, što odgovara dvjema plastičnim bocama, sadržava prosječno 240.000 plastičnih čestica iz sedam različitih vrsta plastike. Fascinantno, 90% tih čestica identificirano je kao nanoplastika, dok su preostale mikroplastika. Rezultati potvrđuju dugogodišnji savjet stručnjaka da bi konzumiranje vode iz staklenih ili nehrđajućih posuda moglo značajno smanjiti izloženost ovim štetnim česticama, piše CNN.

Nevjerojatno otkriće

Ova nova saznanja stavljaju dodatni naglasak na važnost promjene potrošačkih navika kako bismo smanjili upotrebu plastike u svakodnevnim situacijama. Nanočestice plastike predstavljaju ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju, jer im je veličina dovoljno mala da prodiru u stanice i tkiva, mogući uzrokujući poremećaje u staničnim procesima i taložeći kemikalije koje mogu imati negativan utjecaj na endokrini sustav.

Stoga, potrebno je poduzeti korake prema alternativama plastici u svakodnevnom životu, a dodatna istraživanja nastojat će razjasniti preostala pitanja u vezi s ovom zabrinjavajućom problematikom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh