Svaštara

Misteriozna bolest napada pse u SAD-u: Evo šta dosad znamo o tome

Veterinarski laboratoriji diljem SAD-a upozorili su vlasnike kućnih ljubimaca na misterioznu zaraznu respiratornu bolest koja je prije nekoliko mjeseci prvi put otkrivena kod pasa.

pas spava - Pixabay

Slučajevi su se proširili u najmanje pet saveznih država dok stručnjaci još uvijek pokušavaju otkriti uzrok bolesti, objavila je Američka udruga veterinara u petak.

Šta je ta tajanstvena bolest?

Veterinari opisuju bolest kao bolest dišnog sistema koja može uzrokovati kašalj, kihanje i letargiju. Kažu da ponekad može dovesti do upale pluća i ne reagira na antibiotike. Stručnjaci tek trebaju u potpunosti razumjeti bolest i uzrok iza nje, kaže David Needle, viši veterinarski patolog u Veterinarskom dijagnostičkom laboratoriju

Veterinarski laboratoriji diljem SAD-a upozorili su vlasnike kućnih ljubimaca na misterioznu zaraznu respiratornu bolest koja je prije nekoliko mjeseci prvi put otkrivena kod pasa.

Slučajevi su se proširili u najmanje pet saveznih država dok stručnjaci još uvijek pokušavaju otkriti uzrok bolesti, objavila je Američka udruga veterinara u petak.

Šta je ta tajanstvena bolest?

Veterinari opisuju bolest kao bolest dišnog sistema koja može uzrokovati kašalj, kihanje i letargiju. Kažu da ponekad može dovesti do upale pluća i ne reagira na antibiotike. Stručnjaci tek trebaju u potpunosti razumjeti bolest i uzrok iza nje, kaže David Needle, viši veterinarski patolog u Veterinarskom dijagnostičkom laboratoriju Univerziteta New Hampshire. Needle je rekao da su on i njegovi kolege iz Hubbardovog centra za istraživanje genoma Univerziteta proučavali virus više od godinu dana. Od sredine augusta, veterinari u Oregonu prijavili su više od 200 slučajeva, prema AMVA-i. Brojevi iz drugih država još nisu prijavljeni.

Stručnjaci smatraju da situacija, zasad, nije razlog za zabrinutost, ali su ipak savjetovali vlasnicima kućnih ljubimaca da poduzmu osnovne mjere opreza kako bi osigurali zdravlje svojih ljubimaca.
Kako se respiratorna bolest širi?

Needle je kazao da se, s obzirom na respiratornu prirodu bolesti, najvjerojatnije širi bliskim kontaktom i udisanjem istog zraka zaražene životinje, slično kao što se širi COVID-19.

Je li bolest smrtonosna?

Needle kaže da bolest nije posebno smrtonosna i više je kronična respiratorna bolest.
Slavni dreser pasa iznenadio mnoge: “Nikad ne bih imao jednu od ove tri pasmine” 29.09.23. 20:35
Slavni dreser pasa iznenadio mnoge: “Nikad ne bih imao jednu od ove tri pasmine”

“Mislim da pojedine životinje mogu razviti upalu pluća, a za pse za koje bi to bila sekundarna infekcija – dakle, oni koje su već bolesne – to može dovesti do smrti”, objasnio je Needle.

Needle je rekao da on i njegov tim nisu primijetili porast smrti od ove bolesti, ali je ipak ohrabrio vlasnike kućnih ljubimaca da smanje kontakt s drugim psima.
Koji su simptomi?

Kašljanje i kihanje
Teškoće u disanju
Ubrzano disanje
Zviždanje ili zviždanje u nosu
Dehidracija
Vrućica
Iscjedak iz nosa ili oka
Gubitak apetita
Gubitak težine
Letargija

Šta trebate učiniti ako sumnjate da je vaš pas zaražen?

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma kod svog psa, posebno simptome koji bi mogli biti povezani s upalom pluća, odmah kontaktirajte svog veterinara, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede Oregona. Odjel je također poručio državnim veterinarima da prijave slučajeve što je prije moguće.

Kako možete zaštititi svog psa?

Needle savjetuje vlasnicima pasa da osiguraju da su cjepiva za njihove ljubimce ažurna, kako ne bi imali nikakva temeljna oboljenja. Također je predložio socijalno distanciranje od drugih pasa i životinja kako bi se spriječio prijenos patogena.
Prenosi li se respiratorna bolest na ljude?

Jednom riječju, ne. Istraživanje Needlea i njegovog tima pokazalo je da je mali genom “prilagođen domaćinu”, što znači da je veća mogućnost da će se zadržati na organizmu na koji je navikao. Veterinar je dodao da nisu imali prijava da su vlasnici bolesni, javljaju američki mediji. prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh