Svaštara

Nikako ne bacajte koru od krompira: Pravo je blago, a kada vidite zašto koristit ćete je dok ste živi

Kora od krompira čini čuda u domaćinstvu.

Kora krompira - Novonovo.info

Bez obzira na to kako volite da jedete krompir, svakako morate prvo da ga oljuštite. Pred vama je jedna sjajna ideja kako možete iskoristiti ljuske od krompira.

Da li ste znali da je ljuska krompira odlična kod uklanjanja mrlja od hrđe?

Krompir sadrži oksalnu kiselinu, koja pretvara nerastvorljiva jedinjenja gvožđa u rastvorljivi kompleksni jon. To je naučno objašnjenje kako je kora krompira prilično efikasna u uklanjanju hrđe.

Tako možete iskoristiti ljuske od krompira za pravljenje rastvora bogatog oksalnom kiselinom za čišćenje zarđalih problematičnih mesta. Da biste to uradili, potopite kore u vodu. Koristite samo toliko vode da pokrijete kore; ovo će omogućiti da oksalna kiselina bude što koncentrovanija. Ostavite kore da se natapaju neko vreme, recimo, dok se vaše ukusno jelo od krompira ne ispeče u rerni. Zatim izvadite ljuske iz vode. Pomešajte malo vode od krompira sa sodom bikarbonom da dobijete pastu.

Nanesite pastu na zahrđalo područje, sačekajte 20 do 30 minuta, a zatim očistite, operite i isperite. Poput magije, vaši zahrđali alati ponovo će izgledati kao novi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh