Svaštara

Zbog zloupotrebe njenog lika: Skarlet Johanson tužila vještačku inteligenciju

Advokati 38-godišnje glumice potvrdili su da su poduzete odgovarajuće pravne radnje

Skarlet Johanson pokrenula je tužbu protiv AI aplikacije (vještačka inteligencija) koja je, navodno, koristila njeno ime i dosta sličan njoj lik u reklami, pripremljenoj pomoću vještačke inteligencije, i to bez njene dozvole.

Reklama u trajanju od 22 sekunde objavljena je na X platformi, ranijem Twitteru, a korištena je “Lisa AI: 90’s Yearbook & Avatar” aplikacija koja je od slike Johanson napravila njen vještački lik.

Advokati 38-godišnje glumice potvrdili su za “Variety” da ona nije predstavnica kompanije, te da su poduzete odgovarajuće pravne radnje odmah nakon što su uvidjeli reklamu 28. oktobra.

– Ne shvatamo te stvari olako. Prema našem iskustvu, u ovim okolnostima rješavamo problem pomoću svih pravnih ljekova koje imamo – rekao je njen advokat Kevin Jorn za “Variety”. Reklama je u međuvremenu izbrisana sa društvenih mreža.

Videosnimak, u koji je imao uvid “Variety”, počinje isječkom sa Skarletinog seta u Marvelovom filmu “Crna udovica”.

– Šta ima? Ja sam Skarlet i želim da pođete sa mnom… – izgovara ona, kada snimak prelazi u fotografije, generisane vještačkom inteligencijom, a koje podsjećaju na nju.

Glas, koji je veoma sličan Johansoninom, nastavlja da promovira aplikaciju:

– Nije ograničena samo na avatare. Također, možete da pravite fotke s tekstovima, pa čak i svoje AI videosnimke. Mislim da se ovakva mogućnost ne propušta – rekao je karakter vještačke inteligencije njenim glasom.

Sitnim fontom na dnu reklame napisano je: “Fotografije su izrađene pomoću Lisa AI. Nema nikakve veze s ovom osobom.” Postoje brojne aplikacije vještačke inteligencije širom prostora App Storea i Google Playa.

Johanson nije jedina glumica koja je odlučila javno da govori protiv korišćenja njenog imena i lika u aplikacijama vještačke inteligencije. Prethodnog mjeseca, Tom Henks je objavio na Instagramu obavještenje da je jedna zubarska kompanija iskoristila njegov lik, generisan pomoću vještačke inteligencije, u svojoj reklami.

Brojni autori, poput Sare Silverman, pokrenuli su tužbe protiv ChatGPTa, koji je razrađen pomoću OpenAI-a i Meta-e, za povredu autorskih prava, tvrdeći da vještačka inteligencija koristi njihova djela bez dozvole i pristanka samog autora.

Ovo također nije prvi put kada Johanson doživljava da neko koristi njenu sliku i lik bez saglasnosti. Godine 2018., glumica je rekla za “Washington Post” da je njeno lice korišteno za deepfakeove, gdje se lica žena stavljaju na pornografske videosnimke pomoću kompjuterskih alatki.

– Ne možete nikako spriječiti osobu da izreže vašu sliku i prilijepi je na drugo tijelo, i to toliko realno da je zastrašujuće – rekla je Johanson.

– Doslovno, na internetu nema nikakvih pravila kojima bi se to zabranilo. To je jedna slijepa zona gdje ne postoje zakoni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh