Svaštara

Oprezno u berbi kukuruza – kako spriječiti nesreće s beračima i kombajnima?

Rad sa beračima i kombajnima za kukuruz nije lak, a radnici su izloženi umoru, prašini, neispavanosti, pritisku da se berba što prije završi, vremenskim uslovima i brojnim drugim faktorima.

Depositphotos/Grigorenko

U vrijeme berbe kukuruza brojni poljoprivrednici nastradaju. Često se dešava da obavljajući radove ostaju bez jednog ili više prstiju, ozlijede šake, ruke, stopala, ali dolazi i do većih povreda, opekotina, amputacija, čak i smrtnih ishoda. Većina ovakvih događaja se može spriječiti.

Rad sa beračima i kombajnima za kukuruz nije lak, a radnici su izloženi umoru, prašini, neispavanosti, pritisku da se berba što prije završi, vremenskim uslovima i brojnim drugim faktorima. Opasnosti koje vrebaju su brojne i potrebno je sve uraditi da se izbjegnu.

Korisni i opasni

Berači kukuruza su poljoprivredne mašine koje učestvuju u velikom broju nesreća, jer se dešava da se zaguše. U nastojanju da ih osposobe za dalji rad, poljoprivrednici gurnu ruku što kod naglog pokretanja znači da mašina zahvata prste, šaku ili ruku. Velika je brzina lanaca koji vuku stabljike između otkidačkih valjaka. Kod kombajna ne dolazi lako da zagušenja kao kod berača, ali je rizik isti. Dešava se da pri pokušaju izvlačenja zaglavljene mase mašina ostaje uključena, ne gase je, a time se povećava rizik od povreda, piše agroklub.

U slučaju da dođe do zagušenja, obavezno prvo isključite pogon kardana. Spašavanje u ovakvim situacijama je otežano, a krvarenja obimna. Zato, ako je moguće, nikad na polje ne idite sami.

Smanjite rizik od nesreće

Brojni su faktori koji dovode do nesreća. Naročito je opasan rad u blizini kanala, jarkova i na neravnim parcelama. Zemlja u blizini kanala može da se odroni ili da dođe do njenog ulegnuća uslijed težine mašine. Ne idite previše blizu ruba.

Operater berača ili kombajna ne smije biti premoren, nenaspavan ili da konzumira alkohol, lijekove ili druge supstance koje umanjuju njegovu sposobnost praćenja situacije i brzog reagovanja.

Stepenice i površine za hodanje po mašinama treba da su čisti kako ne bi došlo do klizanja i padova. Prije berbe pregledajte polje da nema nekakvih prepreka. U posljednje vrijeme nisu rijetke i nesreće koje izazivaju namjerno postavljanjem metalnih stubova, velikih šipki, eksera i raznih drugih predmeta.

Ne idite u berbu ako je kukuruz mokar od kiše. Vlažnost povećava mogućnost zagušenja, ali i opasnost od proklizavanja, prevrtanja. Suviše suh kukuruz može kod kombajna izazvati požar. Budite oprezni zbog pregrijavanja dijelova mašine. Za svaku berbu pregledajte, očistite i pripremite berač ili kombajn. Prilikom zaustavljanja isključite pogon. Kod kombajna provjerite da je heder spušten i osiguran. Parkirajte mašinu i izvadite ključ iz kontaktne brave, piše agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh