Svaštara

SUMNJALA JE U POSTOJANJE BOGA, A PORODICU NAPUSTILA ZAUVIJEK: Sve ono što ste znali o MAJCI TEREZI JE – LAŽ

Majka Tereza ​​rođena je avgusta 1910. godine u današnjoj Makedoniji i dobila je ime Agnes Gondža Bojadžiju. Bila je veliki pokrovitelj mira i čovječnosti i cijeli svoj život posvetila služenju siromašnima.

Majka Tereza ne samo da bi nahranila gladne, već bi se prema svima odnosila sa jednakim poštovanjem. Dijelimo sa vama neke manje poznate činjenice o njenom životu.

1. Tereza ​​je napustila porodicu sa 18 godina i više se nije vratila. Majka Tereza ​​je napustila dom sa 18 godina i pridružila se Sestrama iz Loreta u Dablinu da bi postala monahinja. Nikada više nije vidjela svoju porodicu u cijelom svom životu.

2. Godine 1964. tokom posjete Indiji, papa Pavle VI poklonio joj je svoju ceremonijalnu limuzinu kada je ponudila da prikupi novac za koloniju gubavaca. Iako je papu čekala, on je bio impresioniran kada je vidio njenu posvećenost i ponudio joj se da joj pomogne.

3. Čak je i neko poput nje sa čvrstom verom u Boga iskusio sumnje u njegovo postojanje.

4. Imala je samo 8 godina kada joj je otac umro. Vjeruje se da su ga otrovali njegovi politički neprijatelji.

5. Nakon toga se zbližila sa svojom majkom koja ju je naučila vrijednosti služenja siromašnima. Govorila bi joj „Dijete moje, nikad ne jedi ni jedan zalogaj osim ako ga ne dijeliš sa drugima“.

6. Dok je putovala iz Kalkute u podnožje Himalaja da bi učestvovala u povlačenju, imala je privid da ju je Isus zamolio da napusti poučavanje i pridruži se službi bolesnih i siromašnih.

7. Godine 1982. tajno je otputovala u Bejrut, Liban, i ponudila svoju službu djeci istočnog Bejruta u kojem dominiraju hrišćani i zapadnog Bejruta u kojem dominiraju muslimani. Ona je iznova i iznova dokazivala da čovječanstvo ne poznaje religiju.

8. Dobila je Nobelovu nagradu za mir 1979. jer je svoj život posvetila bolesnima i gladnima.

9. Otvoreno je izrazila svoje mišljenje protiv kontracepcije i abortusa što je izazvalo oštre kritike.

10. Tereza ​​je predavala geografiju i katihizis u srednjoj školi Svete Marije u Kalkuti od 1931. do 1948. godine, gdje je kasnije postala direktor.

11. Uvijek neumorno radeći za siromašne, osnovala je niz dobrotvornih organizacija za pomoć. Osnovala je Misionare braće milosrđa 1963. godine, Kontemplativni ogranak sestara 1976. godine, Kontemplativnu braću 1979. i Misionare otaca milosrđa 1984. godine.

12. Majka Tereza ​​upoznala je princezu Dajanu u Njujorku tokom njenih posljednjih dana. Slučajno, obje su umrle u razmaku od samo nedjelju dana.

13. Izglasana je za jednu od 10 najistaknutijih žena 18 puta u životu! U Galupovoj godišnjoj anketi, Amerikanci su je 18 puta glasali za jednu od 10 najuglednijih žena.

„Glad za ljubavlju je mnogo teže otkloniti od gladi za hljebom.” – Majka Tereza


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh