Svaštara

Primijetili ste mrlje duginih boja na dnu posuđa? Evo zašto nastaju i kako da ih uklonite

Nije neobično da na dnu posude od nerđajućeg čelika stvore čudne aureole.

Šerpa - Pexels/RODNAE Productions

Ove obojene mrlje koje se pojavljuju na dnu čeličnih posuda nisu simptom prljavštine, već su jednostavno estetska nesavršenost.

Poznate su kao “termalna boja”, a u praksi, kako bi se oduprlo habanju, rđi i koroziji, posuđe od čelika je obogaćeno malom količinom hroma koji, u dodiru sa vazduhom, stvara zaštitnu barijeru na površini šerpe.

Međutim, kada se zagrije na visokim temperaturama (na šporetu), oksidirani sloj na površini može se zgusnuti, a to stvara nijansu duge na čeliku. Ove mrlje nemaju posljedica za vaše zdravlje i ne utiču na kvalitet kuhanja jela. Ali, ako želite da ih eliminišete, evo kako da to uradite, piše Novi list.

Kako ukloniti termalne mrlje?

Za uklanjanje duginih aureola s čeličnih posuda potrebno je koristiti sredstvo za čišćenje u domaćinstvu koje često preporučujemo: limunsku kiselinu.

Sve što treba da uradimo je da napunimo dno posude toplom vodom, dodati nekoliko kašika limunske kiseline (možete je lako kupiti u prodavnicama s kućnom hemijom) i pustiti da zavri. Kada se limunska kiselina dobro otopi u vodi i smjesa se zagrije, uklonite je s vatre i ostavite da se ohladi, prije nego što je nastavite da trljate mekim sunđerom.

Mrlje će nestati bez napora i brzo i moći ćete ponovo koristiti posudu. Ako kod kuće nemate limunsku kiselinu, drugo rješenje može biti da mrlje poprskati polovinom limuna, ostavite da djeluje nekoliko minuta i temeljno isperete, piše Krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh