BIZnews

Turska pokušava smanjiti zavisnost od ruskog gasa

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrijednog više milijardi dolara za kupovinu ukapljenog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost o ruskoj energiji, navodi se u izvještaju Financial Timesa.

Pixabay

Zemlja nastoji izgraditi “novi portfelj za snabdijevanje” koji će je učiniti manje zavisnom o bilo kojem pojedinačnom partneru, rekao je ministar energetike Alparslan Bayraktar u intervjuu za FT.

Turska bi osigurala do 2,5 miliona tona LNG-a godišnje kroz dugoročni ugovor o kojem se raspravlja s Exxonom, a sporazum bi mogao trajati deceniju.

Bayraktar je rekao da se još uvijek raspravlja o komercijalnim uslovima ugovora sa Exxonom.

Prijavljeni dogovor s Exxonom dolazi u trenutku kada ruski izvoz u Evropu pada jer Evropa povećava kupovinu LNG-a od svjetskih proizvođača kako bi smanjila uvoz ruskog gasa iz gasovoda kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Ruski izvoz ukapljenog prirodnog gasa u Evropu pao je 1,9 odsto na 15,8 miliona metričkih tona u 2023., prema podacima LSEG-a.

Turska, koja je posljednjih godina pojačala svoje napore u istraživanju nafte i otkrila velika polja u svojoj sjevernoj crnomorskoj regiji kao i na jugoistoku, i dalje zavisi o uvozu iz zemalja kao što su Rusija, Azerbajdžan i Iran, kao i LNG-u iz Alžira, Katara , SAD-u i Nigeriji.

Ranije tokom dana Ministarstvo energetike i prirodnih resursa objavilo je da je lokalna i nacionalna bušilica nazvana “Koca Yusuf TP1500” započela sa operacijama bušenja na polju Gabar, gdje Turska namjerava podići dnevnu proizvodnju na 100.000 barela do kraja godine, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh