Svaštara

Savjeti kako jesti više voća i povrća svaki dan

Kako jesti više voća i povrća važno je pitanje, ako znamo da samo četvrtina odraslih unosi preporučene količine ovih važnih namirnica tokom dana.

Smoothie - Ženskikutak.rs

Voće i povrće prepuno je važnih nutrijenata – vitamina, antioksidanasa, a čini nas energičnijim, zbog njega koža izgleda bolje. Međutim, mnoga sprovedena istraživanja nutricionista pokazuju da većina ne unosi preporučene količine voća i povrća, odnosno pet porcija povrća i četiri voća dnevno. U nastavku donosimo šest sjajnih savjeta kako da jedete više voća i povrća svaki dan.
Nešto zeleno uz svaki obrok

Bez obzira na to da li je riječ o prilogu, salati ili povrću, tako ćete povećati šanse da uz obrok pojedete i nešto povrća.

Uz svaki obrok uzmite prilog od povrća ili salatu kao što je rukola s balzamikom i ekstradjevičanskim maslinovim uljem, ili možete prženo zelje s bijelim lukom i drugim biljem i začinima.
Povrtni sos

Nutricionisti predlažu da napravite sos prepun zeleniša, kao što je pesto, i da ga koristite kao preliv za ribu i meso. Ako ga napravite više nego što je potrebno – eto načina da dodate malo ukusa svakom obroku nekoliko dana.
Zamjena za ugljene hidrate

Ako list zelene salate upotrijebite umjesto tortilje, uradili ste dobar posao – i unijeli dodatnu količinu povrća, tj. vitamina. Zdrave varijante, inspirisane keto jelovnikom – s jajima, avokadom i svježim povrćem su odlična zamjena. Zapravo, list salate možete da napunite čim god želite, ali ova varijanta najbolja je za doručak.
Dodajte povrće u umake

Uključivanje povrća u sosove jednostavan je način da ih učinite zanimljivijima.
Ne potcjenjujte smoothie

Započinjanje dana sa smoothiejem odličan je način da dan počnete sa zdravim obrokom i već na početku dana unesete preporučenih 5 porcija voća i povrća!
Eksperimentišite

Uključivanje voća i povrća u ishranu je lakše kada se veselite što ćete ga jesti, pa istražite zanimljive načine pripreme! prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh