Svaštara

Grickanje nakon 21 sat moglo bi biti loše za zdravlje, kažu naučnici

Zaboravite kekse prije spavanja. Studija provedena na 854 Britanca pokazala je da bi grickanje nakon 21 sat moglo biti jako loše za naše zdravlje.

Čips od tikvica - Atma.hr

Dobrovoljci su zamoljeni da četiri dana bilježe svaki zalogaj koji su pojeli. Zatim su im analizirane razine šećera u krvi, povezane s rizikom od dijabetesa tipa 2, i razina masnoća u krvi, povezane s rizikom od srčanog i moždanog udara.

Ljudi koji su jeli nakon 21 sat imali su lošije nalaze od onih koji su išli spavati bez kasnonoćnih zalogaja.”Kasno navečer najčešće se jedu čokolada i čips. No postoje dokazi da jedenje nakon 21 sat nije usklađeno s našim tjelesnim satom, što može utjecati na metabolizam. Također, tijelu ne dajemo mnogo vremena za oporavak nakon jela”, rekla je jedna od autorica studije, dr. Sarah Berry s King’s Collegea u Londonu.

Studija je predstavljena na godišnjem susretu Američkog društva za prehranu Nutrition 2023. Otkriveno je da barem 95 posto ljudi ima jednu užinu dnevno. Prosječan broj međuobroka je 2.3. Grickanje je najpopularnije kasnije u danu. 50 posto ispitanika jelo je međuobroke između 12 i 18 sati, a 31 posto nakon 18 sati. Samo 13 posto grickalo je do podneva.

Pokazalo je i da se međuobroci nisu odrazili na razinu šećera i masti u krvi kod onih koji su birali zdrave namirnice, poput voća, orašastih plodova i običnog jogurta. To dokazuje da je odabir zdravih međuobroka jednostavan način da poboljšamo svoju prehranuIndex


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh