Svaštara

Koliko dugo trebamo žvakati žvakaću gumu

Dolazi do trošenja cakline

Zvaka - blogspot

Iako žvakaće gume bez šećera mogu smanjiti rizik od karijesa i pomoći u jačanju mišića lica, predugo žvakanje može biti štetno. Preporuka ortodonta Kaleda Kasema (Khaled) je da žvakaću gumu žvačemo maksimalno 15 minuta.

Eliminira kiselost
– Žvakanjem se proizvodi slina koja čisti zaostale komadiće hrane i eliminira kiselost. Time smanjujemo mogućnost nastanka karijesa. Ali ako žvakaću gumu žvačemo duže vrijeme, caklina se počinje trošiti. To se zove demineralizacija. Bez cakline zubi su podložni karijesu – pojasnio je dr. Kasem.

Prema riječima stomatologa, žvakaća guma mogla bi pogoršati stanja koja utječu na temporomandibularne zglobove, koji povezuju donju čeljust s lobanjom. Oni kontroliraju žvakanje, govor, zijevanje i gutanje.

– Žvakaća guma ne može uzrokovati problem s temporomandibularnim zglobovima, ali može pogoršati postojeće probleme s njima. Stoga se ne preporučuje osobama koje imaju takve probleme – upozorio je dr. Kasem,piše Avaz

Žvakaće gume bez šećera
Simptomi poremećaja temporomandibularnih zglobova uključuju bol u čeljusti, ramenima, vratu ili licu, ukočenost čeljusti, poteškoće pri otvaranju ili zatvaranju usta, pucanje čeljusti ili škljocanje, glavobolje, bolove u ušima, zubobolju i zujanje u ušima.

Stomatolog savjetuje ljudima da biraju žvakaće gume bez šećera, odnosno one koje sadrže prirodni zaslađivač ksilitol.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh