Svaštara

Pokušavate li smršati? Ove zamke mogu sabotirati vaše napore za gubitak kilograma

Ako se trudite da smršate, a vaga ne pokazuje nikakvu promjenu, trebate obratiti pažnju na detalje. Nutricionisti ističu da ključ može biti u hrani i piću koje se često ne uzima u obzir.

Mjerenje obima stomaka - Pensorosa.it

“Ako želite da smršate, prekomjerna potrošnja kalorija može biti faktor koji doprinosi smanjenju gubitka težine, između mnogih drugih”, kaže registrirana nutricionistica, Jenna Hope za The Sun.

“Kao rezultat toga, skrivene kalorije su često one koje je najlakše prekomjerno potrošiti i stoga, kada ih postanete svjesni, i njih je najlakše smanjiti”, pojašnjava.

Šećer u čaju ili kafi

Jedna kesica šećera je ekvivalentna pet grama šećera što čini dodatnih 20 kalorija. Samo pet grama šećera je ekvivalentno jednoj šestini preporučenog maksimalnog dnevnog unosa šećera.

“Iako kalorije možda ne zvuči previše značajno, ako dodajete dva šećera u dvije šolje čaja ili kafe dnevno, to je oko 80 kalorija više dnevno i 20 grama šećera”, pojašnjava Hope.

Voćni sok

Iako čaša voćnog soka ima nekoliko prednosti, Hope kaže da je općenito preporučena veličina “porcije” za sokove oko 150 ml, što u prosjeku sadrži oko 70 kalorija i 15 grama šećera (u zavisnosti od soka).

“Ovo je dovoljno značajno, iako većina ljudi konzumira mnogo više od 150 ml u čaši i više od 250 ml po porciji. Ovo može značajno povećati unos kalorija i šećera”, objašnjava.

Preliv za salatu

Hope navodi da komercijalni preljevi za salatu mogu biti posebno bogati kalorijama, soli, šećerom i zasićenim mastima.

“Klasični dresing za Cezar salatu može sadržavati oko 60 kalorija po preporučenoj porciji. Štaviše, često konzumiramo mnogo više od preporučenih veličina porcija”, kaže Hope.

Preporučuje da “gdje je moguće” se pokušate držati limunovog soka i sirćeta da začinite salate ako želite da smršate. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh