Svaštara

NAJČEŠĆE GREŠKE ZBOG KOJIH VAM ORHIDEJE NE USPIJEVAJU Vole svjetlost, ali ne i direktno sunce

Orhideje mogu da vam krase kuću tokom cijele godine i čak tri puta da cvetaju.

Orhideje - RTL

Ako se vaša orhideja ogolila, proverite gde ste pogrešili.

Najpre bi trebalo da znate o kojoj vrsti orhideje je reč, jer svaka različito reaguje na vremenske uslove i okolinu u kojoj se nalazi. Neke vole više vode, a neke maksimalno treba isušiti pre novog zalivanja. Isto važi i za temperaturu vazduha.

Najrasprostranjenija orhideja, ona na koju najčešće nailazimo u cvećarama, jeste takozvana moljac-orhideja ili orhideja leptirica (lat. phalaenopsis), koja je naziv dobila zato što vizuelno podseća na raširena krila leptira. One vole konstantnu temperaturu od 18 do 20 stepeni Celzijusa i malo vlage.

Ovu vrstu treba da gajite u prozirnim posudama da biste zelenom korenju omogućili nesmetan proces fotosinteze. Vrste dendrobiums i cymbidiums nemaju takvo korenje, pa ih možete posaditi i u neprozirne saksije. Vrsta poznata pod nazivom vanda uopšte ne zahteva saksiju i može da se uzgaja u praznoj vazi ili na žicama.

DA SE ZNA
Za negu najčešće vrste orhideje kod nas phalaenopsis potrebna vam je konstantna temperatura od 18 do 20 stepeni, malo vlage i prozirna saksija

Veličina saksije u koje presađujemo orhideje takođe može uticati da brzo propadaju. One se, po pravilu, presađuju kada primetite da je korenje napunilo saksiju, a pogotovo ako već izviruje preko ivice. Nikako je ne smete držati u istoj saksiji duže od dve godine, jer orhideja ne sme više toga da provede u istoj zemlji. Kada je presađujete, vodite računa o veličini saksije jer u prevelikoj zemlja neće stići da se osuši dovoljno brzo i koren orhideje će zbog toga početi da truli. Koristite saksiju koja je samo za debljinu prsta veća od prethodne.

Orhideje nikad ne smete previše da zalivate jer je njihov koren veoma osetljiv i brzo propada zbog previše vlage. Mnogi vole malo da ih tuširaju u kadi i na taj način im obezbeđuju dovoljno vode, a još jedna metoda je da brzinski potopite saksiju u vodu i zatim je okačite da se iscedi višak vode.

Većina orhideja voli puno svetlosti i svetla okruženja, ali nikako ne vole direktno jako svetlo.

Držite ih zato podalje od direktnog jakog sunca koje može da sprži njihove listove. Iako vrlo lepo izgledaju na prozorima, budite obazrivi jer tu leti može da im bude pretoplo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh