Svaštara

Svaka biljka u kući će bujno procvjetati: Zalivajte je ovom vodom i bit ćete oduševljeni rezultatom

Korisna svojstva bijelog luka su nesporna, svi znaju za njegov pozitivan efekat na bilo koji živi organizam.

Biljke - Nezavisne.com

Karanfilić u infuziji daje svoje fitoncide i vitamine, kao i antioksidante i minerale. Uz pomoć kompetentnog zalivanja, možete sprečiti infekciju sobnih biljaka, izliječiti ih, a takođe i dezinfikovati supstrat u saksiji.

Pravovremeno zalivanje će uplašiti štetočine, što vam omogućava da uspješno primjenite kompoziciju čak i na otvorenom tlu. Stimulacija i restauracija biljaka, sistematska obrada će dovesti do zadebljanja korenovog sistema, listovi postaju veći, novi rastu, formira se više cvijetnih stabljika. Proljećno zalivanje sobnih biljaka omogućava im da se brže probude nakon hibernacije i pređu u aktivnu fazu cvjetanja.

Infuzija bijelog luka takođe ima neke negativne kvalitete, čije zanemarivanje može dovesti do smrti biljaka. Važno je poštovati pravila kada koristite vodu sa bijelim lukom.

Koncentracija rastvora mora biti tačna. Ako je sadržaj bijelog luka u rastvoru previsok, korijenje može izgorjeti, što će na kraju dovesti do smrti sobnog cvijeća. Pravilna koncentracija je posebno važna ako su biljke već zaražene štetočinama, u tom slučaju zbog oslabljenog imuniteta mogu da izgore čak i od obične vode.

Zalivanje je važno izvršiti prema šemi. Rijetki tretman sa kompozicijom neće donijeti željeni rezultat, a prečesto zalivanje bijelim lukom takođe će dovesti do opekotina zbog povećane koncentracije kao rezultat. Stvaranje kompozicije sa belim lukom u bazi može biti drugačije. Njegov algoritam i koncentracija direktno zavise od svrhe za koju se planira koristiti agens.

Kada se pravilno koristi, voda od bijelog luka donosi samo koristi – hrani, jača i spriječava bolesti. Voda od bijelog luka u pravilnoj koncentraciji ne utiče negativno na same biljke, što se ne može reći za gotove hemikalije koje se nude u prodavnicama.

Pravljenje vode od bijelog luka je jednostavno. Sameljite tri čena belog luka, prelijte ih sa 3 litra vrele kuhane vode. Ostavite smješu da se natopi jedan dan na toplom mjestu. Dobijenu infuziju malo zagrejte neposredno prije upotrebe. Ovaj recept je veoma efikasan protiv štetočina koje su se naselile direktno u tlu, piše Magazin Novosti.

Od insekata koji su se namotali na krunu biljke (paukove grinje, bijele mušice), pogodna je sljedeća verzija lijeka. Isjeckanu glavicu bijelog luka prelijte litrom ključale vode. Pustite da se rastvor kuha sedam dana. Dobijeni koncentrat razblažite neposredno prije upotrebe u proporciji od 3 supene kašike sredstva za 10 litara prečišćene vode.

Zalijte cvijeće sa pauzom od 2 nedjelje, naizmjenično sa redovnim zalivanjem. Rezultat primjene tinkture možete primijetiti za nekoliko dana. Kao profilaktičko i ojačavajuće sredstvo, rastvor se može koristiti tokom cijele godine, zalivajući cvijeće ako izgleda oslabljeno ili nezdravo. Ne možete zalivati cvijeće vodom od bijelog luka tokom cvjetanja, a još više zalivati pupoljke i cvjetove. Mogu se izgorjeti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh