Svaštara

OVO JE ZNAK DA MESO NIJE SVJEŽE: Kada kupujete meso odmah provjerite njegov kvalitet u prodavnici

Tada ga je lakše pogledati izbliza i možete biti sigurni da je proizvod svjež. Jer nikad se ne zna kada je spakovano. Međutim, postoji jednostavan način da budete sigurni da je meso dobrog kvaliteta bez otvaranja.

Kada kupujete upakovano, obratite pažnju na dvije stvari. Prvi je njegov izgled. Trebalo bi da ima nijansu od svetlo roze do crvene. Previše tamna, bleda ili sivkasta može biti znak da nešto nije u redu s tim mesom. Još jedna važna stvar je rok trajanja. Generalno, što duže to bolje. To znači da je meso svježe. Takođe je dobro pogledate datum klanja.

Međutim, rok trajanja nije sve, jer je važan i način skladištenja mesa. Ako nije bilo ispravno, proizvod može biti opasan za konzumiranje uprkos teoretski dobrom roku trajanja. U slučaju upakovanog mesa iz javnih frižidera, nažalost, nikada ne možete biti sigurni da li se proizvod skladištio na pravilannačin.

Prilikom provere svježine mesa vredi uzeti u obzir i njegov miris, ali u slučaju upakovanog mesa to je naravno nemoguće. Dakle, moramo se osloniti na drugačije čulo – dodir. “Test prstiju” će vam omogućiti da proverite da li imate posla sa kvalitetnim proizvodom. Svježe, zdravo meso treba da bude čvrsto. Kada ga pritisnemo prstom, brzo se vrati u prethodni oblik. Međutim, kada na njemu ostane udubljenje, to je signal da meso više nije svježe i bolje je da ga ne kupujete.

Velika količina krvavog pražnjenja u pakovanju takođe treba da vam popali alarme. Njegovo prisustvo je normalno, ali meso ne smije da pliva u njemu. Ako ga ima previše, to bi mogao biti znak da je kljukano sa puno pojačivača. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh