Svaštara

Britanski borbeni avion tokom vježbe pogodio i potopio stari američki vojni brod

Borbeni avion Kraljevskih zračnih snaga (RAF) učestvovao je u britansko-američkoj vježbi te je uništio američki brod koji više nije u službi.

americki vojni brod - klix

Napad na brod je bio dio vježbe pod nazivom Exercise Atlantic Thunder 22, koja je održana od 1. do 12. septembra. Glavna vježba uključujući napad na brod održana je 7. septembra u vodama sjeverozapadno od obale Škotske.

U vježbama predvođenim SAD-om prvi put u posljednjih 18 godina je na ovaj način učestvovala i Britanska kraljevska mornarica. Slične vježbe se izvode u Pacifiku, ali vrlo rijetko u Atlantskom okeanu.

Jedan od tri britanska borbena aviona Typhoon je ispustio je bombu i pogodio USS Boone, nekadašnju američku fregatu koja je u vježbi korištena kao meta. Vježbi se priključio brod Kraljevske mornarice HMS Westminister, Wildcat helikopter koji je korišten za navođenje bombe Paveway IV do mete, američki avion P-8 Poseidon, borbeni avioni F-15E Strike Eagle te američki brod USS Arleigh Burke, a korišteno je različito naoružanje.

Vježba je obavljena na ekološki odgovoran način. što uključuje uklanjanje opasnih jedinjenja i zagađivača. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh