Svaštara

7 faza tugovanja nakon prekida: Neke se mogu produžiti, neke vratiti, a neke ni ne pojaviti

Razumijevanje tuge može vam pomoći da se prije oporavite od prekida i shvatite zašto je do njega došlo. Postoji sedam faza, ali ne moraju ih svi proći, nekima se neke faze ponavljaju, a neke nikad ni ne pojave

Par - Fokuzz.com

Svatko se drugačije nosi s prekidom, ali može biti korisno znati koji će se osjećaji pojaviti nakon njega. S obzirom na univerzalnost ovog iskustva, sedam faza tugovanja može se primijeniti i na prekide.

Znanje o ovim fazama može vam pomoći da se osjećate manje usamljenima, izgradite samopouzdanje, pa čak i ubrzate proces kretanja dalje.
7 faza tugovanja zbog prekida veze:

Sedam faza tugovanja nakon prekida nisu uvijek linearne jer se mogu preklapati i mijenjati. Jedna se faza može pojaviti, nestati, a zatim se ponovno pojaviti kada se najmanje nadate.

Ove faze možda uopće nisu dio vašeg specifičnog iskustva. Međutim, bez obzira kroz što prolazite, znajte da niste sami jer su prekidi jedno od najčešćih ljudskih iskustava.

1. Potraga za odgovorima

Prva faza prekida je prožeta pokušajima da se shvati što se i zašto dogodilo – da se pronađu odgovori. To može biti osobito bitno ako prekid niste očekivali ili ako nije bio obostran te se osjećate odbačeno.

Tijekom ovog razdoblja uobičajeno je osvrnuti se unatrag i proučiti svoje postupke, razmisliti o vanjskim čimbenicima koji su mogli pridonijeti vašem prekidu ili se okrenuti čitanju informativnih materijala kako biste objasnili ponašanje svog partnera.

Možda se pitate: Gdje sam pogriješio? Jesam li tražila previše? Što je dovelo do prijelomne točke? Primamljivo je igrati se detektiva, ali u nekom trenutku treba stati i nastaviti dalje.
2. Poricanje

Tijekom faze poricanja, mogli biste razmišljati o pomirenju vas i vašeg partnera ili pokušati pronaći razloge zašto vaš partner više ne može biti s vama.

Razlozi mogu ovako izgledati: On jednostavno nije spreman za vezu. Vratit će se kad vidi koliko mu nedostajem. Samo mu treba vremena da shvati stvari. Faza poricanja vrti se oko izbjegavanja – mehanizma suočavanja kojim se odupirete procesu prihvaćanja konačnosti odnosa.

3. Pregovaranje

Tijekom faze pregovaranja mogli biste smišljati načine kako popraviti vezu, pa čak i prebaciti krivnju za prekid na sebe. Bilo je nerazumno tražiti ‘to nešto’ od partnera. Nisam trebao ili trebala nešto raditi za što sam znao/znala da se njoj/njemu ne sviđa. Ispravit ćete ono što smatrate pogrešnim – učinit ćete sve da vam se partner vrati. Možete čak tražiti da budete prijatelji ili impulzivno preuzeti obveze koje ne možete održati.

Tijekom ove faze uobičajeno je osjetiti iznenadnu jasnoću – iako je to često lažan osjećaj jasnoće s obzirom na emocije povezane s tugom – i posegnuti za svojim partnerom, izraziti svoje pogreške, ispričati se te smisliti kako ispraviti stvari.
4. Nazadovanje

Nazadovanje koje uključuje emocionalnu i/ili fizičku intimnost s vašim partnerom događa se kada vi i vaš partner razgovarate telefonom i/ili se nađete nakon prekida. Možda im napišeš pismo ili pošalješ pijanu poruku s molbom za razgovor. Ova faza je pokušaj ublažavanja boli zbog prekinute veze. Međutim, olakšanje je često privremeno.

Nakon što vidite svog partnera, možda će vam nedostajati još više nego prije. Vraćanje na staro može izazvati osjećaje zbunjenosti, žaljenja, povrijeđenosti i tuge te može dovesti do sljedeće faze prekida: ljutnje.
5. Ljutnja

Ljutnja drugačije izgleda kod svakog pojedinog čovjeka. Može biti otvorena poput podizanja stisnute šake i vikanja u bijesu, ili može biti jednostavna poput ubrzanog otkucaja srca.

Ova faza često uključuje obradu štetnih postupaka vašeg partnera. Možda ćete se ljutiti što je vaš bivši partner prekinuo s vama ‘iz vedra neba’ ili što vas je na neki način prevario.

Možda je ljutnja ukorijenjena u kombinaciji ponašanja koja su dovela do prekida. Ljutnja nakon prekida također može biti ukorijenjena u mnogim drugim osjećajima, uključujući žaljenje i ljubomoru.
6. Tuga

Jednom kada se ljutnja smiri, možda će vas svladati nostalgija, tuga i praznina. Sve ove emocije nisu samo normalne, već i zdrave. Uostalom, izgubili ste nekoga tko vam je bio važan.

Tijekom ove faze mogli biste početi obrađivati ​​tugu zbog oproštaja od voljene osobe. Tuga može biti iscrpljujuća, često izazivajući osjećaj beznađa.

Iako vas prijatelji i obitelj mogu podržati tijekom ovog vremena, razmislite o posjetu stručnjaku za mentalno zdravlje za dodatnu pomoć.
7. Prihvaćanje

Prihvaćanje je svjetlo na kraju tunela – posljednja faza nakon prekida. Nakon što je prošlo neko vrijeme od prekida, možete se pomiriti s činjenicom da vaš partner više nije vaš.

Možda ćete i dalje osjećati tugu i ljutnju, ali emocije vas više ne sputavaju kao prije. Tijekom tog vremena, mogli biste razmisliti o ponovnom izlaženju na spojeve ili sudjelovanju u aktivnostima i hobijima koje ste u početku izbjegavali. prneosi 24sata

Kako god odlučili krenuti naprijed, prihvaćanje vam može pomoći da steknete novu perspektivu.
Zaključak

Ne postoji univerzalna mjera za sve kada je u pitanju prekid, proces nije linearan i možete skakati između faza, ostati u jednoj fazi dulje od očekivanog ili neke faze preskočiti.

O.school piše da kako god izgledao vaš emocionalni oporavak, važno je zapamtiti da će svaka faza proći.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh